Projekt pulskog Dječjeg vijeća najbolji u Hrvatskoj

Nagrađeni predstavnici Dječjeg vijeća
Nagrađeni predstavnici Dječjeg vijeća

Projekt Dječjeg vijeća Grada Pule "Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" dobitnik je nagrade Najprojekt dječjih vijeća Hrvatske, čije je proglašenje održano u Rovinju prilikom 9. susreta dječjih vijeća Hrvatske.

Pulsko Dječje vijeće na susretu je sudjelovalo prvi put, a već je njihov prvi projekt dobio veliko priznanje, zbog čega su njegovi predstavnici Mario Tomašić, Marina Jurić i Sara Žulj bili neizmjerno sretni i ponosni.

Projekt "Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" nastao je kao inicijativa malih vijećnika za rješavanjem problema konstantnog uništavanja parkova i igrališta, zbog kojeg djeca i mladi, ali i ostali građani i gosti Pule, nemaju prikladan prostor za igru i boravak.

Projekt traje od veljače do prosinca ove godine, a u sklopu njega animirat će se mladi i stariji na veću pažnju i brigu za pulske parkove. Tako će se članovi Dječjeg vijeća odlučiti za jedan park ili igralište i predložiti njegovo uređenje, a ujedno će se raspisati i natječaj u svim osnovnim školama za osmišljavanje najboljih poruka o poželjnim ponašanjima u parkovima i igralištima.

Da bi se senzibilizirala šira javnost, izradit će se i video i radijski spotovi koji će upozoriti na problem uništavanja i nepravilnog korištenja parkova i igrališta.

Krajem 2011. godine Pula je dobila počasno priznanje i status grada prijatelja djece što je bio poticaj za daljnji rad s djecom pa je tako Gradsko vijeće u veljači prošle godine donijelo odluku o prihvaćanju projekta "Dječje gradsko vijeće", koje je konstituirano u studenom. Na njihovoj prvoj sjednici izabran je prvi pulski dječji gradonačelnik Mario Tomašić, dok je za njegovu zamjenicu izabrana Marina Jurić.

Dječje gradsko vijeće čine po dva predstavnika svake osnovne škole na području Pule, ukupno 22 vijećnika. Inače, dječja vijeća osnivaju se od 2000. godine, a njihova je namjera poticanje i razvoj aktivnog sudjelovanja djece i mladih u lokalnoj zajednici i šire. Trenutno u Hrvatskoj djeluje 28 aktivnih dječjih vijeća.

Susret u Rovinju održan je u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Grada Rovinja, a uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih u sklopu projekta "Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici - osnaživanje djece u Dječjim vijećima". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter