Projekt Poreč - među najvećim u javnom sektoru

Poreč (N. LAZAREVIĆ)
Poreč (N. LAZAREVIĆ)

Direktor Odvodnje Poreč d.o.o. Milan Laković i Marco Marchisio, predstavnik zajednice ponuditelja Degremont, Francuska i Strabag AG, Austrija potpisali su ugovor o izgradnji četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Vrijednost ugovora je 291 milijun kuna, a rok za dovršenje jučer ugovorenih poslova, koji se provode u sklopu EU Projekta Poreč je konac 2017. godine.

Projekt Poreč među najvećim je projektima u javnom sektoru na ovim prostorima koji se sufinancira sredstvima europskih fondova, a vrijedan ukupno 501 milijun kuna. Od toga udio bespovratnih sredstava EU iznosi 74 posto, ili 371 milijun kuna, a preostalih 26 posto, ili 130 milijuna, osigurat će Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i jedinica lokalne samouprave Grad Poreč i općine Poreštine.

Degremont, Francuska i Strabag

U sklopu spomenutog projekta, od ukupno pet nadmetanja, do sada su potpisana tri ugovora; i to za Usluge nadzora nad provedbom projekta Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča; izgradnju proširenja kanalizacijske mreže na dodatna naselja, te izmještanje postojećih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukcija postojeće kanalizacijske mreže, čije je realizacija već u tijeku.

Sada su se, po završetku postupka javne nabave, stekli uvjeti i za potpisivanje financijski najznačajnijeg ugovora, a to je izgradnja četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja koja, bez PDV-a, iznosi od 291 milijun kuna. Javnoj nabavi odazvalo se devet ponuditelja, a kao najpovoljniji odabrana je zajednica ponuditelja Degremont, Francuska i Strabag AG, Austrija.

Ostale ponude kretale su se u rasponu od 246 do 465 milijuna kuna. U skladu s potpisnim ugovorom izgradit će se uređaji za pročišćavanje otpadnih voda Lanterna, kapaciteta 30 tisuća ES (ekvivalent stanovnika); Poreč-sjever, kapaciteta 37 tisuća ES; Poreč-jug, kapaciteta 48 tisuća ES; Vrsar kapaciteta 22,5 tisuća ES, tipa membranski bioreaktor - MBR s pojedinačnim i centralnim nadzorno-upravljačkim sustavima, te pristupnim prometnicama.

Uz to, prema potpisanom ugovoru, projektirat će se i izgraditi postrojenja za solarno sušenje mulja na lokaciji budućeg UPOV-a Poreč-sjever i postrojenja za kompostiranje mulja na lokaciji odlagališta otpada Košambra.      

Zaštita prirodnih resursa

EU Projekt Poreč pokrenut je zbog unaprjeđenja sustava odvodnje i sve viših standarda za očuvanje okoliša i zaštite prirodnih resursa, te poboljšanja sustava odvodnje, kvalitetnog pročišćavanja otpadnih voda, zaštite voda i mora, povećanja učinkovitosti i pouzdanosti sustava javne odvodnje i povećanja broja priključaka na sustav javne odvodnje, a time će se povećati  kvalitete života i uvjeta za razvoj ovoga područja.

Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukcijom postojećeg kanalizacijskog sustava, opće stanje okoliša šireg područja, a posebno mora, uvelike će se poboljšati. Smanjit će se zagađenja tla i podzemnih voda te će se održati biološka raznolikost obalnih voda. Uz navedeno, planirana je i ponovna uporaba mulja koja obuhvaća kompostiranje i solarno sušenje, čime će mulj, umjesto otpadom, postati izvorom energije.

Uz to, jedan od ciljeva je sprječavanje ispuštanja otpadnih voda u more i pročistiti ih do te razine da se mogu iskoristiti za navodnjavanje, dakle pretvoriti ih iz otpadnih u iskoristive, rekao Laković, prije potpisivanja ugovara. Ovim će se pomoći nasadima koji krase grad, a i more će biti čišće jer se otpadne vode više neće ispuštati u njega. To su sve preduvjeti za kvalitetniji turizam koji je glavni pokretač razvoja Poreča i Poreštine.

Ovim je projektom Poreč pokazao da je grad vizionarskih pogleda koji je prepoznao mogućnost EU fondova s kojima će ostvariti bolju budućnost svojih građana. "To je put kojim smo kročili, kojim ćemo i dalje kočiti, razmišljati suvremeno u duhu današnjeg vremena čuvajući svoje prirodne resusrse", poručio je Laković. 

Najnaprednija tehnologija

 Marco Marchisio zahvalio je svima koju su bili uključen u ovaj projekt, zaželjevši sreću onima koju su angažirani na njegovoj realizaciji. Projekt Poreč jedan je najvažnijih koje u Evropi izvode  Degremont i Strabag AG, Austrija i to ne samo po financijama već i po visokim standardima koje propisuje dokumentacija. U njegovoj realizaciji koristit će se najnaprednija tehnologija trenutno dostupna na tržištu.

Za liniju tretmana mulja gradit će se jedinica za sušenje 60 posto proizvedenog mulja i kompostiranje preostalih 40 posto kanalizacijskog mulja. "Ovakvim tretmanom mulj se od problema pretvara u iskoristiv resurs", rekao je Marchisio.

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako Istra želi postati zelena regija, a potpisivanje ovog ugovora svjedoči o prelasku s riječi  na djela. Ovime Poreština pokazuje da je lokomotiva koja predvodi kompoziciju sličnih projekata koji ostvaruju u nizu Gradova i Općina.

- Ovakvi se projekti ostvaruju na dobrobit sviju nas jer je infrastruktura je temelj razvoja industrije, poljoprivrede, ali i turizma, a ekologija je uz sigurnost i događaje jedan od poticaja dolazaka turista, rekao je Flego, uvjeren da će za dvije godine projekt biti ostvaren, dodajući kako će se na sličan način osigurati zaštita voda i mora u Umagu, Novigradu i Rovinju, ali drugim mjestima, jer cilj je da Istra bude zelena regija.

Poreč ekološka destinacija

Sličnih je razmišljanja i Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede, koja je podsjetila na dug put i mnogo zajedničkog rada kako bi se došlo do potpisivanja ovog ugovora. Dodajući kako je ovaj projekt izuzetno kompleksan, jer je zahtijevao mnogo dokumenta, ali Španjol je uvjerena da će Istra nakon njegove realizacije biti zelenija i da time pokazuje i to što Hrvatska želi biti.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić, također je zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi projekta, ali i onima koji su se javili na javni natječaj. Sve su to bile referentne tvrtke, a na kraju su odlučivale nijanse, rekao je Štifanić, zadovoljan što će se izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda zaštiti more, kao najvažniji prirodni resurs ovog kraja, ali i zato što će se te vode upotrijebiti za navodnjavanje, čime će se uštedjeti potrošnja vode, ali i zaštititi pitka voda, a Poreč će postati ekološka destinacija u koji će uživati turisti.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je veliki broj uzvanika, predstavnika jedinica lokalne samouprave Poreštine, te Cecile Chaduteau Monplaisir, savjetnica za gospodarstvo Veleposlanstva republike Francuske u Zagrebu. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter