Projekt navodnjavanja Čepićkog polja

Ilustracija iz arhive (GI)
Ilustracija iz arhive (GI)

Zakupci poljoprivrednih površina u Čepićkom polju sa zanimanjem su pratili prezentaciju pilot-projekta navodnjavanja 380 hektara tog polja, koja je u ponedjeljak održana u općinskoj vijećnici. Navodnjavanje priželjkuju i zakupci preostalih tisuću hektara ove najveće poljoprivredne površine u Istri. Stoga nema dvojbe da će rezultati anketnog obrasca podijeljenog poljoprivrednicima dati vjetar u leđa njegovim izrađivačima.

- Rezultate ankete očekujemo za tjedan dana. Projekt je u fazi idejnog rješenja. Imamo obavljena sva ispitivanja tla, analize pogodnih kultura i potreba za vodom te snimanja iz zraka. To će ubrzati izradu idejnog projekta, za koji ćemo natječaj vjerojatno raspisati krajem ove godine, što znači da bi mogao biti gotov sredinom 2015. Natječaj za izgradnju slijedio bi 2016., a sustav bi bio izgrađen 2017. Cijena isporučene vode iznosila bi dvije kune po kubiku, objasnio nam je Nikola Vuksan iz labinske ispostave Hrvatskih voda, predstavnik Jedinice za provedbu NAPAV-a, Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenje poljoprivrednim zemljištem i vodama u RH.

Osnova projekta je izgradnja akumulacije od oko milijun kubičnih metara na površini od 50 hektara. Nalazila bi se na najnižoj nadmorskoj visini polja, uz desnu obalu Boljunčice nasuprot retencijske zone, koja prima vodu u slučaju velike poplave. Punila bi se iz obuhvatnog kanala polja te iz brane Letaj na Boljunčici. (R. SELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter