Projekt mreže izletničko-rekreacijskih staza

Povezat će se i pješačka Staza suhozida (A. DAGOSTIN)
Povezat će se i pješačka Staza suhozida (A. DAGOSTIN)

Tinjansko je Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici prihvatilo plan gospodarenja otpadom kojim se ova djelatnost vezuje za rad buduće središnje pretovarne stanice otpada za područje Pazinštine u Jelenčićima kraj Pazina. U sklopu ovog plana, osim redovnog odvoza komunalnog otpada, na Tinjanštini se planira uređenje lokacija za tri mobilna reciklažna dvorišta, po jedno u Tinjanu, Kringi i Muntrilju. Dvorišta će "proraditi" kad proradi i pretovarna stanica u Jelenčićima, a ona će pak proraditi kad proradi i centralno županijsko sakupljalište otpada Kaštijun.

Komunalni redar

Novost je i skoro zapošljavanje komunalnog redara, kojeg na Tinjanštini dosad nije bilo. Otvaranjem tog radnog mjesta oklijevalo se jer se pregovaralo do zajedničkoj službi komunalnog redarstva za više susjednih općina, no povoljnijim se pokazalo da svatko ima svoga. Vijeće je otvorilo i javnu raspravu o izmjenama Prostornog plana Istarske županije, pozivajući građane i institucije sa svoga područja da doprinesu prijedlozima i eventualnim primjedbama kojima bi se općina uključila u dotjerivanje ovog dokumenta.

Načelnik Goran Hrvatin predstavio je program Dana općine, koji će se 14. svibnja obilježiti svečanom sjednicom Općinskog vijeća kod drevnog županskog stola, bogatim sportskim programom te jubilarnim 10. folklornim susretom u organizaciji Folklornog društva Kumpanija kosirići.

Natječaj u lipnju

Načelnik Hrvatin je izvijestio vijećnike da općinska uprava priprema prijavu programa uređenja šumskih i protupožarnih putova te biciklističkih staza na natječaj Programa ruralnog razvoja koji se očekuje u lipnju. Tim bi se projektom više postojećih staza, kao što su 40-kilometarska biciklistička staza "Od lokve do lokve", pješačka Staza suhozida, pješačka staza kroz Dragu te niz šumskih putova koje su godinama probijali i uređivali lovci, objedinili u jedinstvenu mrežu, uz obnovu zapuštenih dijelova, probijanje novih staza i povezivanje starih. Projektom mreže izletničko-rekreacijskih staza, koje su dijelom i šumski protupožarni putovi, Tinjanština bi dobila zavidnu kilometražu staza uređenih po jedinstvenom standardu kao novi turistički resurs popriličnog potencijala. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter