Projekt mini bolnice u Umagu za sada zadovoljava

Tomislav Bošnjak između Tončija Valčića i Luke Stepančića (M. MIJOŠEK)
Tomislav Bošnjak između Tončija Valčića i Luke Stepančića (M. MIJOŠEK)

Prvi humanitarni tenis turnir parova Colours of tennis koji se ovoga vikenda odigrao na tenis terenima Novigrada i Umaga okupio je poznata imena iz sporta, glazbe, show biznisa, domaće tenisače s Bujštine i goste, koji su se odazvali pozivu na ovaj dobročiniteljski događaj. Prikupljena sredstva od humanitarnog turnira kojega su organizirali Istraturist, tvrtka D.M.C., Grad Umag i TK Tennis akademija usmjerit će se za kupnju radiološkog uređaja u umaškoj ispostavi Doma zdravlja. S obzirom na potrebu i značaj nabavke i instaliranja novog medicinskog uređaja u Radiološku ambulantu, kao i pitanja onih koji sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama o kakvom je uređaju riječ, odgovor smo zatražili kod voditelja umaške ispostave Istarskih domova zdravlja, dr. Danijela Ferlina.

Digitalizacija sustava i brzo očitavanje nalaza

- Naš postojeći radiološki uređaj, a koji datira iz 1987. godine nije loš, međutim, na zahtjev EU moramo nabaviti nove, što je posljedica nužnog uvođenja digitalizacije, koja predmnijeva ubrzano očitavanje nalaza i pohranu istih na jednom središnjem mjestu, zatim kvalitetniju i bolju sliku nalaza, izbacivanje dosadašnjih filmova iz uporabe, dostavu nalaza pacijentima putem elektronske pošte ili na CD-u, rekao je dr. Ferlin, nastavljajući s pojašnjenjem kako bi se novom organizacijom rada unutar samih ispostava Domova zdravlja Istre, u slučaju hitnoće, takav nalaz i dijagnosticiranje moglo utvrditi već istoga dana.

Navedeni projekt je težak oko 7,5 milijuna kuna, od čega se približno 1,5 milijuna kuna odnosi na Umag, biti sufinaciran iz proračuna Domova zdravlja, proračuna Županije te proračuna Gradova. Zbog toga se Grad Umag odlučio i za ciljane humanitarne akcije, pa se sredstva prikupljaju već od prošle godine, počevši sa feštom Dana rajčica, završio je dr. Ferlin. Realizacija jednog tako zahtjevnog projekta, uključila je i potrebe popunjavanja novih radnih mjesta za radiologe u Istarskim domovima zdravlja, jer trenutno su zaposlena samo dva radiologa,pa su pri kraju specijalizacije još dva liječnika iz Istre, a novozaposleni će pokrivati potrebe Umaga, Buzeta i Pazina, naglasio je dr. Ferlin.

Visoka kvaliteta usluge u Umagu

- Imamo visoko kvalitetan mamograf, EEG za potrebe neurologa, ultrazvučna dijagnostika karotidnih i vertebrobazilanih arterija, EMNG za potrebe fizijatra, EKG, egrometar, holter EKG-a, holter tlaka za internističku ambulantu,ultrazvuk srca, ultrazvuk za radiologa, a znatno je proširena vrsta i broj mogućih pretraga u biokemijskom laboratoriju (TSH, PSA, HbA1c), naveo je dr. Ferlin.

Opisivanjem trenutnog stanja u umaškoj ispostavi Doma zdravlja, naveo nas je na zaključak da je svojevremeni projekt umaške „Mini bolnice“ realiziran u onom opsegu koji je bio moguć.

- Otvoren je stacionar sa 25 ležaja, odjel za dijalizu, ambulante specijalističke prakse za kirurga, ortopeda, neurologa, internistu, fizijatra, a što se još jednog pedijatra tiče, trenutno nemamo fizičkih uvjeta (60 četvornih metara) koje predviđaju naši standardi, ali usluge za najmlađu populaciju, pružaju se i u ambulantama Buja i Parku Umag (bivši Ladin gaj), te kvalitetno zadovoljavaju potrebe čitave Bujštine, dodao je dr Ferlin, referirajući se i na potpisan ugovor sa oftamologom čije usluge pacijenti, uz uputnicu, preko HZZO-a mogu koristiti u umaškom Ghetaldusu, kao i usluge urologa koji dolazi iz OB Pula dvaput mjesečno u Umag.

Poveli smo razgovor i o deficitarnom medicinskom kadru, situaciji u umaškoj ispostavi, gdje je dr. Ferlin upozorio da se taj kritični momenat osjeća jednako u našoj sredini kao i na nacionalnoj razini.

- Prioritetan problem u Umagu je odsustvo psihijatra, jer je ukinuto njegovo financiranje, a potrebe su sve veće, a zatim je tu liječnik za medicinu rada i sporta za kojeg se u više navrata, po raspisanom natječaju nije javio nitko, i prinuđeni smo koristiti usluge naših kolega u mirovini. Lijepa je vijest što smo uspjeli poslati još jednog liječnika na specijalizaciju za ginekologa pa ćemo ispuniti zadane standarde - dva ginekologa za potrebe Bujštine, dodao je dr. Ferlin, dotaknuvši bolnu temu zdravstva, fluktuaciju medicinskog kadra prema inozemstvu.

Liječnike treba zadržati kod nas

- Nažalost, prije su zemlju napuštali uglavnom liječnici specijalisti, a sada to čine odmah, nakon diplomiranja. Medicinske sestre su također gorući problem, jer su znatno bolje plaćene u drugim susjednim zemljama gdje su i viši standardi. Tamo primjerice, na broj pacijenata radi više sestara, dok je kod nas obrnut slučaj. I liječnici na našoj Hitnoj medicinskoj pomoći su umaški veliki problem, jer je to kadar koji nam uglavnom dolazi iz Rijeke, da bi nakon ostvarene prakse na našoj HMP otišli na novu destinaciju, bližu većim gradovima ili traženeku liječničku specijalizaciju. Naime, Umag je preskup za život svima, a plaće liječnika su svugdje jednake i liječnici traže jeftiniju soluciju. Poseban problem je organizacija turističke ambulante. Liječnici kad se javljaju prvo pitaju da li je organiziran smještaj. Kad ima odgovorimo da nije odlaze u Dalmaciju, jer im tamo Gradovi i Općine te turistička privreda osigurava besplatan smještaj. U Poreču su nedavno liječnici – specijalistici ginekologije, izdvojenim sredstvima iz Grada Poreča, osigurali besplatno stanovanje, što kod nas nije bio slučaj i bojim se da će to s vremenom ugroziti našu dobru praksu rada i usluge u samoj zdravstvenoj organizaciji, jer produkcija vlastitog kadra nije sustavno planirana i prevelika, naglasio je dr. Ferlin.

Slikovito je opisao Umag kao „Somalijski rog“ u koji novi liječnici neće pristizati ako Gradovi i turistička privreda, osobito po pitanju turističke ambulante, ne ponude model zbrinjavanja tog kadra. Dr. Ferlin je podastro podatak da je oko 1.500 liječnika zatražilo od Liječničke komore RH zahtjev za napuštanjem Hrvatske.

Liječnici su česte žrtve nasilja

Cifre govore više od riječi, zaključio je dr. Ferlin, dodajući nesigurnost liječnika zbog verbalnog i nerijetkog fizičkog nasilja te sve manju zaštitu zdravstvenih radnika koji prečesto bivaju žrtvama napada pacijenta. Istraživanje Komore otkrilo je da je 90 posto zdravstvenih radnika u primarno zdravstvenoj zaštiti doživjelo agresiju pacijenata, stoga ne čudi migracija naših kolega, zaključio je. Razgovor je završio s lijepom viješću za sve građane Umaga, da bi ovih dana u umaškoj ispostavi DZ trebala započeti s radom nova stomatološka odrdinacija. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter