Projekt Medicinske škole "Pokretom do zdravlja"

Petaši su pažljivo ponavljali pokrete za svojim starijim kolegama (N. LAZAREVIĆ)
Petaši su pažljivo ponavljali pokrete za svojim starijim kolegama (N. LAZAREVIĆ)

U OŠ Veli Vrh, u istoimenom dječjem vrtiću te u vrtiću Histići u Štinjanu prošloga je tjedna počeo projekt Medicinske škole u Puli "Pokretom do zdravlja" kojem je cilj prevenirati pretilost kod djece u što ranijoj dobi, potičući ih na tjelovježbu i zdravu prehranu.

Nakon serije predavanja usmjerenih roditeljima, učiteljima i odgajateljima, koje su vodili liječnici specijalisti pedijatrije, fizikalne medicine i rehabilitacije, epidemiologije te profesor kineziologije, ovoga su tjedna startale radionice s vježbama za učenike petih i šestih razreda te stariju vrtićku skupinu.

Vježbe s mališanima provode sami srednjoškolci Medicinske škole drugog i trećeg razreda smjera fizioterapeutskih tehničara, pod mentorstvom svojih profesora fizioterapeutske grupe predmeta.

Prof. Danijela Panić, koja je uz to i voditeljica projekta, kaže da su vježbe ciljane i usmjerene na pravilno držanje, poboljšanje motoričkih vještina, fleksibilnosti i agilnosti, a koriste se lopte različitih veličina, vijače, strunjače, obruči, čunjevi…

- Primijetili smo da prilično veliki broj djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a česta je i pojava deformiteta kralježnice te nedovoljne fleksibilnosti. Želimo djecu kroz igru i zabavu naučiti elementarnim vježbama te ih potaknuti na tjelesnu aktivnost, ističe Panić.

Prevencija je usmjerena poglavito na učenike petih i šestih razreda jer u toj dobi dolazi do naglog rasta, a ako mišićni razvoj ne prati koštani, mogući su deformiteti, kao i pojava pretilosti.

A da su djeca zdušno prihvatila vježbe vidjeli smo danas, kada smo posjetili petaše iz OŠ Veli Vrh, koji su pažljivo ponavljali pokrete što su im demonstrirali njihovi nešto stariji kolege - srednjoškolci.

- Mnogo smo toga naučili o zdravoj prehrani i sviđa mi se što se razgibavamo i uvježbavamo mišiće. Moram malo više vježbati trbušnjake jer malo ih napravim, tako da ću se potruditi, kazao je učenik Dino Svečnjak.

Nakon Velog Vrha, ekipa profesora i učenika Medicinske škole 7. travnja seli u Marčanu u tamošnju osnovnu školu i vrtić Vrtuljak, gdje nastavljaju s provođenjem projekta. U sklopu projekta izvršit će se kompletna fizioterapijska procjena svakog djeteta, kao i anketa s roditeljima, odgajateljima i nastavnicima čiji će se rezultati koristiti u opsežnom istraživanju.

Projekt je financiran sredstvima Istarske županije u iznosu od 60.000 kuna, a intencija je organizatora da se nastavi provoditi svake godine u različitim osnovnim školama i vrtićima. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter