Projekt Lakota za privlacniji Pazin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opci nedostatak parkirnih mjesta i sportskih sadržaja ili, recimo, blokada grada svakog prvog utorka u mjesecu za vrijeme održavanja tradicionalnog sajma - postat ce dio pazinske prošlosti kada se (i ako se) ostvari projekt parkirališta i sportsko-rekreacijske zone Lakota koji planira gradska uprava.

Radi se o jaruzi na istocnom dijelu Pazina koju je tijekom duge geološke prošlosti izdubila istoimena bujica koja izvire podno Lindara, a u jarugu se slijeva podno mosta Vodopada. Pred otprilike šest godina bujica je na predjelu jaruge kanalizirana u velike vodovodne cijevi, cime se otvorila mogucnost valorizacije toga prostora nadomak grada. Otad se jaruga zatrpava gradevinskim i otpadnim materijalom, a trenutno je dosegla više od tri cetvrtine planirane visine.

Cak 325 novih parkirnih mjesta u zoni Lakota predvida arhitektonski projekt koji je tocno prije tri godine izradila tvrtka Urbis 72. Na dvije trecine površine kompleksa prostiralo bi se parkiralište, a na preostalom dijelu uredila bi se dva košarkaška i dva odbojkaška igrališta, dva bocališta, stolnoteniske stolove, djecje igralište, klupe, tribinu te pješacke i zelene površine. "Rekreacijska zona Lakota bila bi nadomak grada, a opet povezana s Pazincicom koja nedaleko protjece i do koje svakodnevno pješaci velik broj Pazinjana", kazao je procelnik Maurovic. No, prije izrade glavnog projekta potrebno je izvršiti nužna geotehnicka ispitivanja.

Na pitanje koliko bi koštala realizacija projekta procelnik je odgovorio da zavisi o mnogim parametrima, pa ne zna ni približno. No, prvi novci za istraživacke radove trebali bi iz gradskog proracuna stici sljedece godine. Projektom "Lakota" riješio bi se problem parkiranja u gradu i nedostatka sportskih sadržaja na duže vrijeme", zakljucio je procelnik Maurovic.


Podijeli: Facebook Twiter