Projekt Krojcberg: Kat po kat - zid po zid

Rad Nikoline Ivezić
Rad Nikoline Ivezić

Likovna radionica Krojcberg ove se godine održava po deseti put, a ima i međunarodni karakter jer se temelji na suradnji udruga Otompotom iz Zagreba i Murwillmeer iz Graza. Predstavljanje radionice koja je trajala od 16. rujna dio je programa manifestacije Tu smo 3 Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Najveći posao odradili su autori iz Graza i Zagreba. Oni su oslikali hodnik na petom katu bivše vojarne.

Iz godine u godinu u sklopu Krojcberga oslikava se kat po kat Rojca koji upravo zahvaljujući dobrovoljnim radom umjetnika postaje prava galerija slika najrazličitijih žanrova i estetika.

Suosnivač udruge Otompotom Slave Lukarov kazao je da za Krojcbeg Grad Pula već nekoliko godina ne dodjeljuje sredstva te da su unatoč manjku financija ipak odlučili nastaviti taj projekt.

- Znamo da je kriza, no čak i mali, simboličan doprinos bio bi dobrodošao jer smo uvjereni da dobro radimo i da naš umjetnički angažman pridonosi izgledu Rojca. Nešto smo novca ipak uspjeli sakupiti i to zahvaljujući umjetnicima iz Graza i Savezu udruga Klubtura iz Zagreba, kazao je Lukarov. Napomenuo je da autori rade bez honorara te da su uglavnom bili smješteni u Rojcu.

Igor F. Petković koji predvodi umjetnike iz Graza kazao je da se koncept oslikavanja hodnika petog kata Rojca oslanja na 40. godišnjicu bratimljenja gradova Graza i Pule.

- Možemo reći da je to poklon umjetnika iz Graza građanima Pule i korisnicima Rojca. Ideja da se priključimo projektu Krojcberg krenula je lani kada samo se sreli tijekom predstavljanja austrijskih umjetnika u pulskoj galeriji Makina. Budući da smo zadovoljni rezultatima, potrudit ćemo se da tu suradnju produbimo te da dođemo i dogodine. Žao nam je što gradske vlasti nemaju sluha za ovu manifestaciju, a mi smo uvjereni da bi novac bio puno bolje utrošen u nju nego u fontanu na Monte Zaru koja, usput rečeno, ne radi, kazao je Petković.

U sklopu Krojcberga ove je godine održana i radionica stripa i sitotiska za koju je bio zaslužan Fijuk laboratoriji koji vodi kolektiv Novo Doba iz Pančeva i Beograda. Polaznici radionica napravili su strip po tekstu "Porno depresija" Bojana Žižovića koji je svojevremeno uglazbio Franci Blašković. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter