Projekt izrade Regionalnog programa za mlade Istarske županije približava se kraju

Hyzri Bellani (M. SARDELIN)
Hyzri Bellani (M. SARDELIN)

U Komunalnoj palači Grada Pule danas je održan Forum Savjeta mladih Istarske županije. Na Forumu su sudjelovali mladi iz pulske Gimnazije i Ekonomske škole i predstavnici udruga koje se bave mladima kako bi kroz raspravu definirali ciljeve i aktivnosti koji bi se trebali nalaziti u Regionalnom programu za mlade Istarske županije, strateškom dokumentu koji bi trebao doprinijeti podizanju kvalitete života mladih na području Istre.

Kako je istaknula predsjednica Udruge mladih i Alumni FET Pula Kristina Rabar, otkako je pokrenut ovaj projekt u veljači ove godine, do sada su imali radne sastanke s nekoliko fokus grupa na kojima su razgovarali o potrebama i problemima mladih, no nažalost, jako se malo mladih odazvalo na te sastanke. Rabar je istaknula da i članovi udruga koje su usmjerene na mlade imaju isti problem: kako animirati mlade da učestvuju u kreiranju bolje svakodnevice, ali i budućnosti za sve mlade na području Istarske županije.

- Problemi koji su se do sada iskristalizirali i na čijem bi rješavanju trebali poraditi svi segmenti društva su, naravno, nezaposlenost mladih, socijalno isključene skupine, i mnogi drugi. Ovo je završna aktivnost nakon koje krećemo sa izradom nacrta Regionalnog programa za mlade koji će se zatim naći na javnom savjetovanju na koje će biti pozvana cjelokupna javnost, a sam program bi trebao biti dovršen do kraja siječnja 2018. godine. Cilj programa je da se temeljem njega sve jedinice lokalne samouprave u našoj županiji koje nemaju donesen lokalni program za mlade pozivaju na ovaj dokument tijekom, primjerice, objave javnih poziva i da potiču na svom području aktivnosti za ostvarivanje ciljeva postavljenih u regionalnom Programu, čime će se, naravno, opet baviti neke udruge za mlade koje postoje na tim područjima, pojasnila je Rabar.

Na današnjem Forumu koji je potrajao nekoliko sati, sudionici su bili fokusirani na prepoznavanje i rangiranje ključnih problema u području strateških ciljeva kao što su sudjelovanje mladih u javnom životu, odlučivanju i donošenju odluka, zapošljavanje mladih, njihovo stvaralaštvo i mobilnost, obrazovanje i osposobljavanje, zdravlje, blagostanje i sport, društvena uključenost ili isključenost, te kultura i stvaralaštvo. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter