Projekt "I mi želimo znati" udruge Jažulice

Oglasna ploča postavila bi se u općinskom središtu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Oglasna ploča postavila bi se u općinskom središtu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tek što je osnovana, udruga Jažulice već se aktivirala i na natječaj Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva koji je otvoren od 24. prosinca prošle godine do 24. siječnja ove, kandidirala projekt "I mi želimo znati" vrijedan 2.500 kuna.

Udruga želi postaviti oglasnu ploču u Lanišću i time ostvariti pravo na dostupnost informacija. Novoosnovana udruga na čelu s predsjednicom Bernardom Grbac planira kandidiranje projekata i na druge natječaje, posebice u segmentu kulture s obzirom na to da unutar nje djeluje ženska vokalna skupina Lanišće koja odnedavno nosi naziv Jažulice.

- Već dvadesetak godina, otkako djeluje laniška općina, mještani ne mogu ostvariti svoje pravo na oglašavanje putem oglasne ploče, odnosno pravo na dostupnost informacija, kako o radu lokalne uprave tako i o ostalim zbivanjima. Sve obavijesti, plakati, slike i slično postavljaju se na stupove javne rasvjete, drva, vrata općinske zgrade, zidove. Nagrđuje to i okolinu, posebice jer je ovo područje ruralno, očuvalo je izvorni oblik kuća i okolice, kaže članica Jažulica Irena Šverko.

Kao jedan od primarnih zadataka pri osnivanju udruge bila im je, veli Šverko, upravo izrada oglasne ploče. Međutim, kako djeluju tek nekoliko mjeseci, nedostaje im novca. Prođe li njihov projekt na ovom natječaju, ostvarili bi jedan od zacrtanih ciljeva: izradili oglasnu ploču koju bi postavili u središte Lanišća, ispod crkve, u neposrednoj blizini općinske zgrade i ostalih gospodarskih subjekata.

Oglasna ploča bi bila izrađena od drva sa staklenom zaštitom i ključem. Trošak izrade ploče odnosi se samo na izradu ploče, na materijal i usluge, dok bi postavljanje i uređenje okoline obavili članovi udruge i volonteri, mještani Lanišća.

Realizacijom ovog projekta Jažulice smatraju da bi ostvarile dugogodišnju želju stanovnika laniškog područja, transparentnost putem oglašavanja na oglasnoj ploči. U teritorijalno velikoj, ali siromašnoj općini s najmanjim brojem stanovnika žele zajedničkim radom, zalaganjem i akcijama doprinijeti razvoju rodnog kraja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter