Projekt "Welcome" krenuo iz Savudrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Welcome - Hrvatska zemlja s najvecom dobrodošlicom na svijetu" jedinstven je pustolovni projekt pod pokroviteljstvom Hrvatske turisticke zajednice koji je u utorak startao iz savudrijske uvale Gamboz pred brojnim gradanima.

Autor projekta je Daniel Lacko koji je u dvomjesecnu turneju diljem hrvatske obale, od sjevera do juga, u trajanju od 65 dana krenuo da bi svojim kretanjem ispisao najvecu rijec "welcome" na svijetu.

U njegovoj su pratnji snimatelj Marko Rukavina, koordinator na terenu Cedo Josipovic te fotograf Luka Tambac, koji ce svaki dan uz pomoc GPS uredaja ispisivati slova, cime ce, kako su istaknuli, promovirati Hrvatsku kao idealnu destinaciju za pustolovni i izletnicki turizam i upoznati gradane i turiste s neotkrivenim divljim ljepotama.



S Lackom i njegovim timom krenuli su i Istrani, procelnik pulske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja Mladen Nikšic i Saša Kostic koji ce ih pratiti po Poluotoku. Projekt je krenuo iz Savudrije a završit ce u Dubrovniku 5. lipnja na Svjetski dan okoliša.

Putovat ce duž obale duže od 2.500 kilometara. Dakle Lackov tim, da bi ispisao cijelu rijec, proci ce kroz Istarsku, Primorsko-goransku, Licko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovacko-neretvansku županiju, pa kroz osam nacionalnih parkova, tri parka prirode, cetiri zašticena krajolika, rezervata i geomorfološka spomenika, šest rijeka i 11 planinskih vrhova i to sve koristeci samo kretanje na "ljudski pogon" - hodanje, bicikliranje, kajakarenje, penjanje i plivanje.

U Savudriji su na ispracaju bili gradonacelnik Umaga Vili Bassanese, direktorica TZ-a Sanda Bravar Radizlovic, brojni njihovi suradnici te djeca iz umaških vrtica koja su pustolove ispratila na put pjesmama i plesom.

- Pocet cemo sa slovom "w" i završiti za dva mjeseca slovom "e" i bit ce to najveca dobrodošlica na zemljopisnoj karti. Sve ce se to ispisati ljudskim pokretima, bez pomoci motornih sredstava.

Cilj je promocija Hrvatske kao idealne destinacije za sve oblike aktivnog i pustolovnog turizma. Osnovna ideja bila je napraviti putopis o Hrvatskoj s obzirom na to da su danas popularni oni iz dalekih egzoticnih zemalja, a malo se toga ima na taj nacin vidjeti i procitati o našoj državi. Želio sam to iskustvo osobno proživjeti i prenijeti ga domacoj i stranoj javnosti, rekao je Lacko.

Kako je istaknula organizatorica ovog projekta Ivana Boras, kretanjem po zadanom pravcu koji odreduju slova rijeci welcome otkrit ce se, upoznati i predstaviti manje znana mjesta, podrucja, pejzaži i ljudi na koje ce nailaziti.

Sve detalje rute i svakodnevno kretanje Lackovog tima mogu se pratiti na web stranici welcome.hr, te na Twitteru i Facebooku.


Podijeli: Facebook Twiter