Projekt "Ekomuzej batana" u UNESCO-vom registru

Razočarani navijači na pulskom Forumu (D. MEMEDOVIĆ)
Razočarani navijači na pulskom Forumu (D. MEMEDOVIĆ)

Brojni članovi Udruge "Kuća o batani", kao i svi građani Rovinja od jučer 
su ponosni vlasnici još jednog iznimnog, u Republici Hrvatskoj ujedno i jedinog međunarodnog priznanja - UNESCOV-e povelje kojim se projekt "Ekomuzej batana" upisao u Registar najboljih praksi očuvanja nematerijane kulturne baštine. Povelja je uručena trima predstavnicima Grada. Iz ruke ministrice kulture dr. Nine Obuljen 
Koržinek primio ju je predsjednik Udruge "Kuća o batani" Valerio Drandić, Zajednice Talijana Rovinj Marino Budicin, te u ime grada i građana gradonačelnik Marko Paliaga. Sama svečanost primopredaje međunarodnih povelja upriličena je ispred Eko muzeja "Kuća o batani", uz kulturni program pjevača KUD-a "Marco Garbin" i nazočnost brojnih uzvanika i Rovinjaca.

Podsjećamo, da je vijest o dobivanju iznimnog priznanja potvrđena još zimus u Adis 
Abebi i na sjednici UNESCO-va Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta, a da je se upravo sinoćnje uručivanje poklopilo s današnjom 12. regatom tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom i drugim tradicijskim plovilima koja starta u 11 sati.

Govoreći o značaju povelje, predsjednik Udruge Valerio Drandić, osvrnuo se na početak osnivanja i ogromni trud koji je u udrugu, tijekom proteklih dvanaest godina, zajednica 
uložila, dok je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, istaknula veliko zadovoljstvo što je batana upisana u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijane kulturne baštine, i što se kao prva u Hrvatskoj, našla na ovom popisu.

-Ovo je ujedno i potvrda da građani i zemlje brinu o nekom dijelu svoje baštine, kao i da se njihova skrb prepoznaje i time postaje reprezentativna baština za svijet, rekla je ministrica, ispričavši se što nikog posebno neće prozvati za zasluge jer je za dobivanje UNESCO-ve povelje zaslužna čitava zajednica, odnosno Grad. Čestitke je u ime Županije, građanima i Udruzi u ime župana uputio i županijski pročelnik za kulturu, Vladimir Torbica.

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter