Proizvodnja struje na odlagalištu smeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sanirana površina odlagališta komunalnog otpada Lokva Vidotto ce se, umjesto ozelenjivanja, iskoristiti za proizvodnju solarne elektricne energije. Komunalni servis, koji upravlja jednim od rijetkih atestiranih odlagališta u Hrvatskoj, pokrenuo je pilot-projekt fotonaponskog sustava koji služi za proizvodnju ekološke elektricne energije.

Na dijelu odlagališta površine 400 kvadrata, prema idejnom rješenju novigradske tvrtke Solaris, postavit ce se fotonaponski moduli koji ce, koristeci suncevu energiju, proizvoditi 21,12 kilovata elektricne energije. Predvidena je godišnja proizvodnja 23,2 megavatsata, koliko otprilike troši odlagalište otpada, posebno stalno ukljuceni uredaj za biološko procišcavanje procjednih voda, koje se koriste u tehnološkom procesu zbrinjavanja otpada.

Vrijednost investicije iznosi milijun i pol kuna. Komunalni servis je za ovaj projekt zatražio sufinanciranje državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost, HEP Esca, tvrtke Hrvatske elektroprivrede koja financira projekte energetske ucinkovitosti. Usto, posredstvom Istarske županije kandidiran je za novac europskog fonda IPA Adriatico.

Rovinjsko se odlagalište vec prostire na oko 15 tisuca kvadrata, a na njemu se na odloženi otpad, obložen nepropusnim slojem, slažu naslage gline i zemlje dobivene iskopavanjem jama.

Odlagalište Lokva Vidotto je projektirano tako da se puni u segmentima. Od predvidena tri polja s po tri sektora do sada je zatvoren prvi sektor prvog polja, a sljedece godine zatvorit ce se i drugi sektor. Umjesto odvodenja procjednih voda na glavni procistac gradske kanalizacije u uvali Cuvi, na odlagalištu je ove godine izgraden uredaj za njihovo procišcavanje koji troši struje koliko ce se dobiti ovim projektom. Daljnjim širenjem na Lokvi Vidotto bi se mogle dobiti dodatne kolicine struje koja bi se prikljucila na distribucijski sustav HEP-a.

Direktor Komunalnog servisa Marko Paliaga kaže da su obavljena i mjerenja bioplina na odlagalištu. Njihova je kolicina, medutim, zasad premala da bi se mogla komercijalno iskorištavati.


Podijeli: Facebook Twiter