Proizvodnja sira spremna za EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kozja skuta s medenim borovim iglicama, polutvrdi kozji sir s istarskim teranom, kozja feta s bosiljkom i suhim mariniranim rajcicama, kuhani ovcji sir, kozji sir u bucinom ulju, ovci sir iz mišine, Crni bodul u orahovom lišcu… to su tek neki od najmaštovitije kombiniranih 147 proizvoda od kozjeg i ovcjeg mlijeka koji su ocjenjivani na 10. izložbi ovcjih i kozjih sireva koja je u sklopu 11. savjetovanja uzgajivaca ovaca i koza održana u poreckom hotelu Diamant.

Strucno povjerenstvo za ocjenjivanje sireva na celu s predsjednicom prof. dr. sc. Jasminom Havranek nagradilo je 89 od 147 ocijenjenih sireva 52 proizvodaca s 19 broncanih medalja, 22 srebrne, 48 zlatnih i cetiri šampiona: paleta proizvoda od kozjeg mlijeka Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Moravec iz Nove Vesi, basa iz kozjeg mlijeka Vesne Kesic iz Gracaca, ovcji sir iz mišine Slavka Petrovica iz Pakova Sela kraj Drniša, te krcki sir iz Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva "Mate i Kate" iz Vrbnika. Havranek je ocijenila da je domaca proizvodnja sira jedno od rijetkih podrucja koja su spremna za Evropsku uniju.

"Nakon deset godina možemo reci da se postižu izvrsni rezultati, da je ocit ogroman napredak i zato ne trebaju cuditi tolika odlicja. Tijesne bodovne razlike u ocjenjivanju govore o poštivanju kvalitete proizvodnje, a visoka kvaliteta sireva govori o visokoj kvaliteti mlijeka, što svjedoci o velikoj pažnji koju proizvodaci ulažu u uzgoj koza i ovaca. Sada je vrijeme da proizvodaci uberu vrhnje desetgodišnjeg truda i stvarno stanu na noge. Osobno sam jako ponosna na sve vas koji ste slijedili savjete i upute, a posebno treba naglasiti odvažnost i maštovitost u kombiniranju sira s aromaticnim travama i vocem koji su na ovoj izložbi posebno i nagradeni", rekla je Havranek uoci otvaranja izložbe i degustacije sireva.


Podijeli: Facebook Twiter