Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pala za 20 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavlja se osjetan pad količina prikupljenog mlijeka u Hrvatskoj, pa je tako u lipnju prikupljeno 40.603 tone kravljeg mlijeka, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjenje za 21,7 posto ili za 11,2 tisuće tona, pokazuju zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na prosjek 2012. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tona kravljeg mlijeka, u lipnju ove godine prikupljeno je 19,1 posto manje mlijeka. Lipanj je tako 13-ti mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka. Pritom je deseti mjesec zaredom smanjenje veće od 10 posto, a četvrti mjesec zaredom pad je veći od 20 posto. Podaci DZS-a pokazuju da je u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjena proizvodnja mlijeka za piće, maslaca i fermentiranih proizvoda, dok je povećana proizvodnja vrhnja i sira.

Na alarmantno stanje u sektoru, pad proizvodnje mlijeka i zatvaranje farmi upozorili su krajem srpnja i čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM). Po njihovim podacima, u zadnjih godinu dana zatvoreno je više od 3.000 farmi, a u zadnja četiri mjeseca proizvodnja mlijeka smanjena je za 120 milijuna litara, svaki mjesec se proizvede 30 milijuna litara manje mlijeka, poticaji nisu isplaćeni u cijelosti, niska je otkupna cijena mlijeka. Prema podacima iz izvješća Hrvatske poljoprivredne agencije za 2012. godinu pak, broj isporučitelja mlijeka lani je prema godini prije smanjen s 17.366 na 14.874 proizvođača. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter