Proizvodi koje kupujete, a zaista vam nisu potrebni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko se puta uhvatite u kupovini nekog proizvoda za kojeg vec unaprijed znate da vam nije potreban, da cete ga koristiti jak rijetko ili da ga uopce necete upotrebljavati?

S televizije, iz casopisa i putem ostalih medija neprestano nas bombardiraju reklamama kozmetickih proizvoda koji obecavaju zatezanje bora, gladu kožu, zdraviju i sjajniju kosu... Takvi proizvodi vecinom sadrže odredeni cudesni sastojak koji bi vam trebao pomoci da postignete spektakularne rezultate. No, je li stvarna situacija zaista takva?

S toliko kozmetickih proizvoda na tržištu ponekad vam može biti jako teško razlikovati koji su nam proizvodi stvarno potrebni, od onih koji samo imaju jako dobru marketinšku kampanju iza njih. Koji ce od tih proizvoda znaciti samo financijsko opterecenje, a od njih necete dobiti ništa konkretno, ni približno onom što ste imali na umu dok ste ga placali na blagajni?

Moguce je uštedjeti novac i istovremeno dobiti slicne rezultate, eliminirajuci one proizvode koji vam zaista nisu potrebni. Njih, svi to znamo, ima jako mnogo, ali evo nekih najuobicajenijih.

Tonik

Iako smo odavna naviknuli na onu staru formulu cišcenje, tonik, hidratantna krema, prava je istina da vecina ljudi može preskociti ovaj dio koji je vezan za tonik. Vecina se dermatologa slaže da tonik zaista nije nužan, jer se on uglavnom koristi za uklanjanje tragova sredstava za skidanje šminke i ostalih necistoca te kako bi se apsorbirali aktivni sastojci drugih proizvoda.

No, današnja sredstva za skidanje šminke imaju takve formule da je tonik posve nepotreban, posebno za one koji imaju normalnu i osjetljivu kožu. S druge strane, tonik može biti veoma koristan onima koji imaju izrazito masnu kožu i kojima je potrebno sužavanje pora.

Razlicite hidratantne krema za razlicite dijelove tijela

Kozmeticka nam je industrija dobro promovirala ideju da bi razlicite dijelove tijela za najbolje rezultate trebali tretirati drugacije, pa kao rezultat toga imamo razlicite kreme za vrat, lice, podrucje oko ociju, kremu za dekolte, kremu za ruke, kremu za stopala, kremu za ostatak tijela... Medutim, ako malo razmislite o tome, koža i nije toliko razlicita na svim tim dijelovima tijela.

Krema koju koristite za lice može biti jednako ucinkovita za vrat i dekolte, ruke, pa cak i za podrucje oko ociju. Ako nemate negativne nuspojava kako što je iritacija ili vas oci ne peku od vaše uobicajene hidratantne kreme, nema baš puno razloga da se prebacite na zaseban proizvod za tretiranje podrucja oko ociju. Ako ste cesto nateceni ili imate sitne bore, vaša uobicajena krema protiv bora sasvim ce sigurno djelovati i na borice oko ociju. Posebno su dobre kreme s vitaminom K, retinolom i vitaminom C.

Maske za lice
Iako kupovne maske za lice pružaju ugodan osjecaj opuštenosti i lijepo mirišu, istina je da postoji vrlo malo dokaza da one dugorocno imaju neko blagotvorno djelovanje. Dakle, ako vam se zaista svida kako vam koža izgleda i kako se osjecate nakon ovakvog tretmana, najbolje bi bilo da sacuvate novac i sami napravite prirodnu domacu masku od sastojaka koje možete pronaci u vašoj kuhinji. O takvim, domacim maskama vec smo prethodno pisali ovdje.

Proizvodi za popravak oštecene kose

Koliko god bismo nekada željele poništiti štetu koju smo si same nanijele raznim zahvatima na kosi (peglanje, redovno feniranje, uvijanje kose, ...) istina je da niti najskuplji proizvod nije u mogucnosti posve popraviti štetu. Bez obzira na to što odredeni proizvod za njegu kose tvrdi da može popraviti oštecene i ispucale vrhove, takvi proizvodi eventualno mogu prikriti štetu, ali to nije dugorocno rješenje. Jedini nacin da se riješite ispucalih vrhova je da ih ošišate, a nakon toga kosu njegujete hidratantnim regeneratorom ili maskom i, što je više moguce, izbjegavate toplotne zahvate.

Zaštita od sunca s faktorom preko 30

Kada koristite zaštitni faktor 15, oko 95 posto UVA i UVB zraka je blokirano, što je prilicno dobro, a sa zaštitnim faktorom 30 zašticeni ste veoma blizu 100 posto. Cemu onda proizvodi sa zaštitnim faktorom koji je veci od 30? "To je slicno brzinomjeru na kojem je napisano da vaš auto može dostici 220 km/h. Vi u stvari nikada necete moci ici tako brzo, osim ako ne namjeravate dobiti kaznu zbog prebrze vožnje. Tako su, u osnovi, zaštitni faktori iznad 30 itekako suvišni", objasnio je poznati svjetski dermatolog Harold Lancer.

Piling za tijelo

Koža se ljušti i odbacuje mrtve stanice, no ponekad je poželjno potaknuti njezinu obnovu i cirkulaciju uklanjanjem tog površinskog sloja, ali to ne mora nužno biti uz pomoc kupovnog proizvoda. Umjesto da kupujete skupe pilinge za tijelo koji na kraju nisu od pretjerane pomoci jer se u njima jednostavno nalazi premalo zrnaca, isti je efekt moguce postici i uz pomoc cetke za tuširanje ili grublje spužve, a piling ionako možete 'smiksati' sami. Malo maslinovog ili kokosovog ulja pomiješajte s krupnom morskom soli ili smedim šecerom i dobili ste prirodni piling. Za još bolji rezultat, iskoristite talog kave, koji je naširoko poznat i kao ubojica celulita.

Proizvodi protiv celulita i bora

Dok je moguce da neki proizvodi sprjecavaju nastanak i umanjuju vidljivost postojecih bora, u slucaju dubljih i vidljivih bora to nije moguce, pa je jedini nacin da ih se riješite - plasticna operacija. Isto je i s proizvodima protiv celulita. Iako ce vam se uciniti da procedura, odnosno masaže i kreme primijenjene na odredenom dijelu tijela stvarno djeluju, taj je efekt kratkotrajan, a celulit samo kratkorocno prikriven.

Zdrav nacin života koji je zasnovan na pravilnoj prehrani i redovnom vježbanju jedini je nacin da se u potpunosti riješite celulita. Ponekad, zahvaljujuci genetskoj konstrukciji, cak i to nije moguce pa se neke žene naprosto moraju pomiriti da ce se cijelog svog života biti primorane 'družiti' s celulitom.

Pjena za brijanje

Ovo je još jedna u nizu stvari koje vam nisu potrebne. Da, lijepo je imati 'tampon zonu' izmedu žileta i noge kako bi se osiguralo temeljito brijanje i najmanja moguca nelagoda, ali postoji toliko mnogo drugih proizvoda koje možete koristiti umjesto pjene ili gela za brijanje, a koji ne sadrže oštre sulfate i kemikalije koje stvaraju pjenu. Sasvim ce dobro poslužiti i vaš uobicajeni gel ili ulje za tuširanje , ili ako ste prali kosu regeneratorom pa vam je višak ostao na rukama, prijedite njime po površini koju želite obrijati.


Podijeli: Facebook Twiter