Proizvodi iz labinskog Carela prodaju se diljem svijeta

Svečano rezanje vrpce u tvornici Carel
Svečano rezanje vrpce u tvornici Carel

Svečanim rezanjem vrpce te skromnim protokolarnim druženjem uzvanika, u četvrtak je u sjedištu poduzeća Carel Adriatic, smještenog u labinskoj Poduzetničkoj zoni, otvoren novi proizvodni pogon.

- Danas zapošljavamo 62 radnika, dok ćemo s puštanjem u pogon novog kompleksa zaposliti još 110 radnika, poručio je Luigi Rossi Luciani, vlasnik Carela.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika pohvalio je investicije koje su realizirane u labinskoj poslovnoj zoni.

Bitno je svako novo radno mjesto

Demetlika je naglasio kako je u vrlo kratko vremensko razdoblje učinjena velika investicija koja će zasigurno doprinijeti razvitku Labinštine samim time što će biti otvorena nova radna mjesta. Demetka je kazao kako je svako otvoreno novo radno mjesto i te kako dobar impuls istarskom i labinskom gospodarstvu.

- U kratko vrijeme realizirana je značajna investicija. Nakon zatvaranja proizvodnog pogona poduzeća Benetton u Labinu, kontaktirao nas je direktor tvrtke Carel, potvrdio nam je da vode pregovore s Benettonom oko kupnje i preuzimanja proizvodne hale. U rujnu prošle godine je službeno i potpisan ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora, kojim poduzeće Carel postaje vlasnikom nekadašnje hale labinskog Benettona te je nedugo nakon toga krenula i proizvodnja u tvrtci, podsjetio je Demetlika.

Labinski je gradonačelnik dodao kako je ne samo labinskoj, već i bilo kojoj drugoj jedinici lokale samouprave izuzetno važno svako novootvoreno radno mjesto.

- Na temelju istraživanja koje smo odradili zaključili smo da Labin, u idućoj godini, ima potrebu za 700 radnika. Otprilike taj broj, evidentiran je zimi, na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlene osobe. Nažalost, ne udovoljavaju potrebama tržišta, te će se morati iznaći neko rješenje kroz doškolovanje, nastavio je gradonačelnik.

Pogoni veličine 90.000 kvadrata

Tulio Demetlika je govoreći o ovom poslovnom uzletu poduzeća Carel istaknuo kako ova tvrtka koristi suvremenu tehnologiju koja je konkurentna na svjetskom tržištu. Tvrtka Carel ostvarila je dobru suradnju s labinskom Srednjom školom Mate Blažine kao i nekim fakultetima, upravo radi budućih kadrova koji će im biti i te kako potrebni. Od otvorenja poslovnog prostora i početka proizvodnje do danas investirali su oko pet milijuna eura u opremu i nove tehnologije labinskog pogona. Novi proizvodni pogon grupe Carel nalazi se u pogonima veličine 90.000 četvornih metara, od čega sedam tisuća četvornih metara zatvorenog prostora.

Pored već spomenutih gostiju na jučerašnjem događaju u Vinežu, svečano otvorenje proizvodnih pogona poduzeća Carel Adriatic uveličali su i predsjednik Grupe Carel Luigi Rossi Luciani, upravitelj Grupe Carel Luigi Nalini te generalni direktor za Carel središnju i južnu Europu Mirco Cauz.

Tvrtka Carel bavi se proizvodnjom elektroničkih proizvoda i instrumenata koji se koriste pri ugradnji i kontroli sistema za grijanje i hlađenje, te kod sustava koji kontroliraju uštede energije. Svoje pogone imaju diljem svijeta, a po više njih u Italiji, Kini, Brazilu i Sjedinjenim američkim državama. U njima zapošljavaju preko tisuću radnika, a promet im premašuje 200 milijuna eura.

Tvrtka koja raste i širi proizvodnju

Direktor Carela, napomenuo je kako su oni tvrtka koja raste, posluju jako dobro te su se oduprli i globalnoj krizi. Nisu u Italiji zatvorili pogone da bi došli u Hrvatsku, već naprotiv, žele širiti proizvodnju u što više zemalja, a Labin je odabran i kao mjesto iz kojeg će plasirati proizvode na istočna tržišta.

Dodajmo još da Grad Labin intenzivno radi na kapitalnim ulaganjima. Labinsko gospodarstvo postojano raste, stopom bitno većom od nacionalnog prosjeka, i to u svim bitnim pokazateljima, poput broja poduzetnika, prihodima te broju zaposlenih. Mali i srednji poduzetnici zapošljavaju sve više djelatnika. Neki od tih uspješnih malih poduzetnika pozitivne impulse dobili su od niza dostupnih poticaja, kao i gradskim sustavom kreditiranja.

Radnici iz Benettona

S vremenom ponudit će novo radno mjesto i dijelu radnika koji su izgubili svoja radna mjesta u Benettonu. U prvoj fazi proizvodnje imali su potrebu za elektroničarima, no zaposlili su i dio žena iz Benettona, koje rade u procesu sklapanja proizvoda. (Ivana AHMIČEVIĆ, Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter