Proizvodi Gorskog kotara na fažanskoj rivi

Izdašna ponuda meda i mednih proizvoda s planinskih obronaka
Izdašna ponuda meda i mednih proizvoda s planinskih obronaka

Gosti iz Gorskog kotara, točnije s područja grada Delnica, predstavili su se u subotu poslijepodne Fažancima i njihovim turistima. Uz karakteristične proizvode svog kraja, poput mesnih prerađevina, meda i drvenih rukotvorina, Fažancima su se za domaćinstvo odužili i bogatim kulturnim programom i gastro ponudom pa je riva "zamirisala" na prekrasni planinski kraj.

Do suradnje Delnica i Fažane došlo je sasvim slučajno kada je lani dva autobusa fažanskih izletnika u dolini Kupe dočekao i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. Nakon toga uslijedili su posjeti fažanske delegacije na čelu s načelnicom Adom Damjanac, a nakon katastrofalne elementarne nepogode, kada je prije tri mjeseca ledena kiša počinila strahovitu štetu goranskom kraju, Fažanci su odlučili pokazati solidarnost s Goranima.

- I mi smo imali elementarnu nepogodu 2009., poplavu, pa smo im željeli nekako pomoći. Nakon što sam prvi put posjetile Delnice s predsjednikom Vijeća Timotejom Pejinom i Mitrom Gavočanovom, predložili smo im da kod nas prezentiraju svoje proizvode i specifičnosti.

Gorski kotar ima puno ljepota i zaslužuje da dio naših gostiju zainteresiramo za taj kraj. Ne možemo im pomoći materijalno, ali možemo ovako, rekla je Damjanac. Na pitanje znači li to da uskoro slijedi i bratimljenje Fažane i Delnica, ni Damjanac, ni gradonačelnik Ivica Knežević nisu odbacili tu mogućnost u bliskoj budućnosti.

- Od ideje da se posjećujemo došli smo do ovakve suradnje kojom nam Fažana omogućuje da u Istri prezentiramo delnički kraj i njegovo gospodarstvo, kulturu, prirodno bogatstvo i identitet, rekao je Knežević. Uz mnoge obrtnike i proizvođače, svoj su štand postavili i predstavnici Nacionalnog parka Risnjak, Lovačkog društva Tetrijeb, udruga Runolist, Udruga umirovljenika, a KUD Delnice predstavili su bogatu tradiciju pjesmom, plesom, običajima i nošnjama. U dvosatnom programu na rivi, koji je vodila Slavica Kljajić, nastupila je i vokalna skupina Aurora, klapa Ris te Živko Merle na harmonici heligonki.

U goranskoj delegaciji bila je i Irena Vučenik Šostik iz Turističke zajednice Delnica koja kaže da zahvaljujući ovakvim prezentacijama izlaze iz uskih goranskih okvira. (Z. STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter