Proizvođači s poluotoka na Finoteci

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Iako su se hrvatski potrošači već prilično navikli na kupovanje raznih stvari preko interneta, područje poljoprivrede odnosno hrane ovom je suvremenom metodom povezivanja proizvođača (ili trgovaca) i kupaca u našoj zemlji još skoro sasvim netaknuto. Posljednjih mjeseci porečki Institut za poljoprivredu i turizam u sklopu jednog međunarodnog projekta razvija sustav on-line prodaje namijenjen poljoprivrednicima i proizvođačima hrane iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre. Kad taj sustav kroz nekoliko mjeseci zaživi, očekuje se da će on biti velika virtualna potpora kako poljoprivrednicima u plasmanu njihovih proizvoda, tako i potrošačima u mogućnosti da povoljnije nabavljaju poljoprivredne i prehrambene proizvode provjerene ili unaprijed provjerljive kvalitete.

Nije klasična web prodaja

Međutim, prije osam godina u Međimurju se počeo razvijati sličan sustav, koji je do današnjih dana prerastao u projekt kojim se želi pokriti cijela Hrvatska. Na adresi www.finoteka.com naime djeluje portal na kome je objedinjena ponuda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda proizvođača iz cijele Hrvatske. Ovaj portal nije klasična internetska trgovina odnosno web-shop, na njemu možete naći razne proizvode ali ih ne možete klikom "staviti u košaricu", odabrati način plaćanja i čekati isporuku. Uostalom, za takvo što bi sam portal trebao biti registriran kao trgovački gospodarski subjekt, imati svoje skladište, službu dostave, svoje financijsko poslovanje s pripadajućom papirologijom. Nasuprot tome, finoteka.com funkcionira kao puka informacijska usluga, i stoga je njegovo korištenje besplatno, kako za kupce, tako i za one koji preko Finoteke nešto prodaju. Kada na ovom portalu nađete proizvod koji želite kupiti, uz njega imate i kontakt-podatke o proizvođaču, kojemu se onda možete direktno javiti mailom ili telefonom, naručiti željene proizvode u željenim količinama, i s proizvođačem neposredno dogovoriti cijenu, način plaćanja, način isporuke, i sve drugo što je potrebno.

Najviše istarskog ulja, povrća i vina

Portal je zasad rubriciran i organiziran tako da je pretraživanje moguće po više različitih kriterija, od vrste proizvoda pa do županije kao područja proizvodnje. Pretraživanje po kriteriju gradova i općina ograničeno je samo na one jedinice lokalne samouprave koje su finoteci.com dale potporu odnosno sklopile ugovor o suradnji, a poziv na potporu ovom projektu od koga bi koristi trebalo imati 500.000 ljudi na 150.000 hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava prvo je što vas dočekuje kad otvorite taj portal.

Preskočit ćemo mnoge zanimljivosti i korisne informacije koje nudi portal finoteka.com, njih možete i sami razgledati, pa ćemo odmah pogledati što sve istarski proizvođači nude preko ovog portala. Detaljni pregled "istarske ponude" može se vidjeti kada se na padajućem izborniku županija odabere "Istarska županija" i zatim klikne na crveni gumb "pretraži". Rezultat je izlistavanje popisa, od po deset proizvoda na svakom ekranu. U popisu svaka podatkovna jedinica sadrži rubrike najprije za logotip proizvođača ili sliku proizvoda, zatim naziv proizvoda, pa kategoriju prodaje (maloprodaja ili veleprodaja), razdoblje u godini kada je proizvod dostupan, naziv proizvođača, mjesto u kojem je smješten, a na kraju retka svake podatkovne jedinice je rubrika s kontakt podacima. Kada se klikne na određeni proizvod otvara se njegova samostalna stranica, na kojoj ćemo pronaći detaljan opis proizvoda i sve što proizvođač kao informaciju želi prenijeti potencijalnom kupcu, tu su i precizni kontakt podaci, a moguće je otvoriti i zemljopisnu kartu koja će nam pokazati točnu lokaciju proizvođača. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter