Proizvođači rakije o (pre)visokim trošarinama

Lambik će koristiti samo za osobne potrebe - Miro Petohleb (G. Č. Š.)
Lambik će koristiti samo za osobne potrebe - Miro Petohleb (G. Č. Š.)

Sezona kuhanja rakije je pred vratima, izvlače se stari kotlovi. Zasigurno se desetak tisuća obitelji u Istri bavi proizvodnjom vina, a slijedom toga korištenje dropa za rakiju neizbježna je tradicija. Istarska rakija od grožđanog dropa tipičan je regionalni proizvod, jedan od onih koji bi se mogli plasirati na europsko tržište, no otkako je 2010. godine uveden novi Zakon o trošarinama, manji proizvođači rakija koji za tržište proizvedu do tisuću litara, smanjili su proizvodnju ili su odustali od nje. Za razliku od njih, sudeći prema izjavama nekolicine proizvođača, veliki čak povećavaju količine.

 - Strogi su uvjeti, a visoke kazne, požalio nam se Miro Petohleb iz Buzeta, koji je popularnost na istarskoj sceni postigao proizvodnjom Životnog eliksira, lozovače oplemenjene sa 16 trava, te ostalih rakija kao što su biska, ruda, medenica. U najboljim godinama, prije uvođenja Zakona o trošarinama, proizvodio je i do 5.000 litara ljekovitih žestica, a danas je registriran kao mali proizvođač s manje od tisuću litara rakije.

- Krajem godine odjavit ću i tu proizvodnju i kuhati rakiju samo za vlastite potrebe, rekao nam je Petohleb, a na pitanje zašto odgovorio je da je teško ispuniti sve uvjete. Česte su kontrole, izvještaj se šalje dvaput mjesečno, a ako se zakasni jedan dan, već te mogu kazniti.

- Zatvaraju skoro svi proizvođači u mome okruženju i prelaze na kuhanje rakije za vlastite potrebe. Rakija se više ne može ni otkupiti od malih proizvođača jer je neće proizvoditi. Ljudi bacaju drop jer ne žele imati problema, rekao nam je Petohleb.

Naime, za proizvodnju više od 20 litara alkohola trošarina se plaća unaprijed. Svi proizvođači koji nemaju trošarinsko skladište moraju platiti 53 kune po litri proizvedenog alkohola 30 dana nakon proizvodnje rakije, a ne nakon što rakiju prodaju. Ako kontrolori pronađu nepravilnosti u radu, kazna su drakonske. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter