Proizvođači rakija uskoro u školskim klupama

Istra je prepoznatljiva i po domaćim žestokim pićima (J. PREKALJ)
Istra je prepoznatljiva i po domaćim žestokim pićima (J. PREKALJ)

Istra je sve prepoznatljivija i po domaćim žesticama, poput biske, rute, medenice. U Humu se već godinama održava i smotra domaćih rakija Istre. Stoga nije čudno da upravo u Istri prednjače u edukaciji proizvođača domaćih žestica koje se želi upoznati i sa zakonitostima proizvodnje u ovoj oblasti i nastupa na tržištu.

Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet u suradnji s Diopterom - otvorenim učilištem Pula, organizira program osposobljavanja za zanimanje proizvođača rakija i drugih domaćih aromatiziranih pića koji je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Predviđena je i provjera znanja, a kandidati koji zadovolje dobit će Uvjerenje o osposobljenosti - certifikat koji se upisuje u e-knjižicu kao zanimanje. Uvjerenje će zadovoljiti uvjet stručne osposobljenosti kao jedan od preduvjeta koje je pred proizvođače postavila Europska unija za stavljanje rakija i drugih aromatiziranih pića na tržište.

- Prema dostupnim informacijama, ovo je prvi puta da se program osposobljavanja za zanimanje proizvođača rakija i drugih domaćih aromatiziranih pića organizira u nekom učilištu u Hrvatskoj, kaže ravnateljica buzetskog Učilišta Mirjana Pavletić.

Program će pružiti polaznicima teorijske i praktične preduvjete za kvalitetnu proizvodnju rakija, likera i drugih aromatiziranih pića ciljane kakvoće, a sve na bazi mediteranskog voća i mediteranskog ljekovitog bilja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter