U degustacijskoj dvorani, Milk & chees baru, Mljekare Latus u Orbanićima predstavljen je žminjski pjat pašte. Budući da su proizvođači sa žminjštine i ovdašnji festival pašte dosegli zavidnu razinu kvalitete, potaknuti od Turističke zajednice općine Žminj odlučili su osmisliti žminjski pjat pašte. Njihovu je ideju ostvario chef Deniz Zembo, po mnogima najmaštovitiji kuhar u Hrvatskoj. On je na žminjskom pjatu pašte ponudio makarune s vrhnjem Mljekare Latus, pancetu OPG-a Žminjski gušti Milana Udovičića i pršut Pršutane Jelenić.
Prije nego je Zembo predstavio žminjski pjat pašte poslužen je slijed od tri jela, kroz koja su predstavljeni lokalni proizvođači, a to su uz Udovičićeve Žminjske gušte, Pršutana Jelenić Paola i Luke Jelenića, Mjekara Latus Sandija i Maje Orbanić, te vina Agrturizma Paladnjaki. Na početku je poslužen gintonic uz kanapee s namazom od kobasica Žminjskih gušta, zatim hladni žmnjski pjat s pancetom, kobasicama, sirom i pršutom uz malvaziju Miha Miličića iz Agroturizma Paladnjaki. Prezentaciju žminjskog pjata pašte, odabirom vina iz Miličićeve vinoteke obogatio je sommelier Emil Perdec, koji je za kraj uz cheesecake s preljevom od maline sljubio muškat.
- Promocija žminjskog pjata pašte je uvertira u Festival pašte u Žminju koji će se održati 1. i 2. srpnja, na kojem će se posjetiteljima uz ostalu tjesteninu ponuditi i žminjski pjat pašte, rekla je Lenka Šajina, direktorica žminjske Turističke zajednice. Tomu je dodala kako će se sada lokalnim ugostiteljima ponuditi jedan izvorni domaći recept sastavljen od namirnica ovdašnjih proizvođača.
- Mislim da je žminjski pjat pašte kvalitetan uvod u brendiranje područja općine Žminj kao eno-gastronomske destinacije, gdje pokušavamo turističku sezonu proširiti na sadašnju pred i posezonu. Uz ovo radi se i drugi projektima koji će Žminjštinu učiniti prepoznatljivu po eno-gastronomskoj ponudi, rekao je Željko Plavčić, načelnik općine Žminj. Tomu je Denis Ivošević, direktor županijske Turističke zajednice, dodao kako očekuje da će za nekoliko godina Žminj postati novo središte eno-gastronomije u kojem će proizvođači postati glavni pokretači budućeg razvoja ovog područja. (M. RIMANIĆ)