Proizvodaci mobitela ocekuju nestašicu cipova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodeci proizvodaci opreme za mobilnu telefoniju Ericsson i Alcatel-Lucent ocekuju nestašicu kljucnih dijelova zbog smanjene proizvodnje u Japanu nakon potresa, pa traže alternativne izvore opskrbe i procjenjuju zalihe.

Brojne su tvornice u tom vodecem proizvodacu cipova zatvorene nakon razornog potresa koji je pogodio Japan. Njegov je udio u svjetskoj proizvodnji poluvodica oko dvadeset posto, pa obustava proizvodnje ugrožava opskrbu tvrtki širom svijeta.

Mnoge vec pripremaju krizne planove i pokušavaju pronaci druge izvore opskrbe kljucnim komponentama, istodobno utvrdujuci razinu zaliha.

Analiticari su upozorili da bi cak i kratkotrajan prekid opskrbe, u trajanju od nekoliko tjedana, rezultirao višim cijenama ili nestašicom uredaja poput Appleovog iPada i drugih tablet racunala, pametnih telefona, te osobnih racunala.

"Proizvodnja je manje-više obustavljena ili vecim dijelom obustavljena do kraja travnja. Cak i prije krize kapaciteti su u toj industriji bili iskorišteni gotovo u cijelosti. Za ocekivati je da ce se posljedice osjecati u prvom tromjesecju jer smo tek na sredini ožujka, a zbog travnja i u drugom tromjesecju", ocjenjuje celnik tvrtke za istraživanja u segmentu telekom opreme i komponenata EJL Wireless Earl Lum.

Ericsson je priopcio kako, iako je preuranjeno za precizne procjene posljedica potresa po japanske kompanije, ne ocekuje znacajan utjecaj na poslovne rezultate u prvom tromjesecju, istaknuvši takoder kako zasad nema nikakvih izvješca o mogucim ozlijedenim ili nestalim zaposlenicima.

U priopcenju se ne spominje Sony Ericsson, zajednicko ulaganje s japanskom grupacijom Sony koje proizvodi mobilne telefone. Sony Ericsson nije bio dostupan za komentar.

Francuska kompanija Alcatel-Lucent priopcila je pak kako, iako u Japanu ne proizvodi opremu, ipak ovisi o tamošnjim dobavljacima. "Smatramo da ce posljedica za našu industriju biti, s obzirom na razmjere katastrofe.

Situacija još nije stabilizirana i još uvijek procjenjujemo posljedice, tako da ne možemo davati procjene o tome kakve ce one u konacnici biti", kazao je glasnogovornik te kompanije.


Podijeli: Facebook Twiter