Proizvođači će generičke lijekove braniti i tužbama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proizvođači lijekova jučer su zaprijetili da će tužiti sudu sve osobe koje šire dezinformacije o tome da generički lijekovi nisu kvalitetni i učinkoviti kao originalni lijekovi. Njihova organizacija koja djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca ogorčena je sve češćim medijskim istupima u kojima čak i stručne osobe - kojima je poznato da su generički lijekovi jednako vrijedni kao i originalni - zbunjuju javnost.

- Ako te osobe javno ne predoče dokaze o navodnoj upitnosti kvalitete liječenja generičkim lijekovima, zadovoljštinu ćemo potražiti na nadležnom sudu, kaže Milka Kosanović, direktorica HUP-ove Udruge proizvođača lijekova, koja se jučer oglasila oštrim priopćenjem.

Kosanović nije rekla kome je u interesu širenje dezinformacija, ali je upozorila da su generički lijekovi bioekvivalentni originalnima, ali i značajno jeftiniji, zbog čega koristi imaju pacijenti, liječnici, osiguravatelji, a u konačnici i državni proračun.

- Generički lijek sadrži istu djelatnu tvar i jednako je učinkovit u istoj dozi, istom obliku, primjeni i indikacijama kao i originalni lijek, naglasila je Kosanović. "Djelatna tvar u generičkom lijeku mora zadovoljavati iste propisane zahtjeve i standarde kao i u originalnom. Pomoćne tvari, koje su također sastavni dio gotove formulacije, ne moraju biti identičnog sastava niti količine, ali kontroli podliježu i supstancije i njihovi proizvođači", upozorava predsjednica udruge proizvođača lijekova.

Kosanović podsjeća da vrijednost generičkih lijekova jamče ne samo proizvođači, nego i nacionalne agencije za lijekove. Da bi bili pušteni u promet, generički lijekovi moraju biti bioekvivalentni originalnima.

- Dva medicinska proizvoda koja sadržavaju istu aktivnu tvar smatraju se bioekvivalentnima ako njihove bioraspoloživosti, odnosno brzina i obim apsorpcije, nakon primjene istih molarnih doza leže unutar prethodno definiranih, prihvatljivih granica. Te granice su postavljene da bi se osigurala usporediva "in vivo" izvedba, tj. adekvatna podudarnost u smislu neškodljivosti i učinkovitosti, kaže Kosanović.

Prema njezinim riječima, sama proizvodnja lijekova ne mora biti skupa. Originalni lijekovi su skupi zbog skupoće ulaganja u istraživanje i njihov razvoj. Zbog toga originator lijeka dobiva razdoblje od 20 godina patentne zaštite da bi vratio troškove ulaganja. No, kad se na tržištu pojave zamjenski lijekovi, originalni lijekovi suočavaju se s padom prodaje ili sa snižavanjem cijene.

Veća konkurencija dovodi do pada cijena, ali i do veće dostupnosti lijekova i ušteda u zdravstvu. Kosanović upozorava da zdravstveni sustavi u svijetu počivaju upravo na generičkoj farmaceutskoj industriji. (B. PODGORNIK)


Podijeli: Facebook Twiter