Programom IPARD na svoje došli maslinari i vinari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putem novog pretpristupnog programa Europske unije IPARD do kraja 2010. godine poljoprivrednom, gospodarstvenom i prehrambenom sektoru na raspolaganju ce biti oko 137 milijuna eura, receno je na konferenciji o europskim ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju do 2013. godine, koju je u suradnji s Istarskom županijom i Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj organizirala Hrvatska udruga poslodavaca. Program IPARD nastavlja provedbu programa SAPARD putem kojeg je dosad osigurana financijska potpora za 40 projekata u ukupnoj vrijednosti od oko 300 milijuna kuna i to na podrucju ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i unapredenja prerade i trženja poljoprivrednim proizvodima.

Glavni cilj IPARD-a je unapredenje poljoprivrednog sektora uz pomoc poboljšanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda kroz tri prioriteta - poboljšanje tržišne ucinkovitosti, provedba poljoprivredno-okolišnih mjera te razvoj ruralne ekonomije. U IPARD-u ce na svoje doci i vinari i maslinari buduci da su dopuštena ulaganja i u sektore vinarstva i maslinovog ulja, što dosad nije bio slucaj. Tako su u sektoru vinarstva na raspolaganju sredstva za opremanje vinarija, poput nabavke opreme za filtraciju, stabilizaciju, punjenje te automatsko etiketiranje i pakiranje vina, dok ce maslinari sredstva moci koristiti za ulaganje u laboratorijsku opremu za osnovne kemijske analize maslinova ulja kao i ulaganje u opremu za preradu komine masline u kompost. Krajnji korisnici u okviru IPARD-a dolaze iz sektora vinarstva, maslinarstva, ribarstva, peradarstva te klaonica, mljekara i pršutana kao i obnovljivih izvora energije i ruralnog turizma.

Bespovratna sredstva iz programa mogu koristiti obrti i poduzeca u privatnom vlasništvu ili do 25 posto državnog vlasništva, koja su u sustavu PDV-a te koja su registrirana za odredenu djelatnost, a nalaze se u rangu mikro, malih i srednjih poduzeca sukladno Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva.

Oriano Otocan, zadužen za medunarodne odnose u Istarskoj županiji, naglasio je da je Istra, kao jedna od najrazvijenijih regija, dosad intenzivno sudjelovala u procesima europskih integracija rekavši da je kroz razne medunarodne projekte financirane iz EU- fondova u Istru stiglo više od devet milijuna eura. Po njegovim rijecima, bitno je što više iskoristiti bespovratna sredstva koja se pružaju i putem IPARD-a, dodajuci da ce Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju na raspolaganju godišnje imati milijardu eura.

Vodnjanski gradonacelnik Klaudio Vitasovic istaknuo je da Vodnjan prednjaci po ulaganjima u poljoprivredu, osobito na podrucju maslinarstva, dok je županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic apelirao na opcine i gradove da u funkciju stave zapuštena poljoprivredna zemljišta u privatnom vlasništvu, dodavši da poljoprivredne udruge trebaju vršiti pritisak na jedinice lokalne samouprave da se ta zemljišta stave u funkciju proizvodnje hrane. Antolovic je rekao da svi oni koji žele konkurirati za korištenje sredstava iz IPARD-a mogu racunati na pomoc županijskog Odjela za poljoprivredu, a podršku u pripremi projekata obecao je i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Graciano Prekalj.


Podijeli: Facebook Twiter