Programi koji bi trebali zaposliti Puljane

Istarski poduzetnik i Istarski impuls programi koji će zaposliti Puljane (M. MIJOŠEK)
Istarski poduzetnik i Istarski impuls programi koji će zaposliti Puljane (M. MIJOŠEK)

Danijel Ferić, predsjednik pulskog SDP-a, najjače oporbene stranke u gradu, nedavno se osvrnuo na ovogodišnji gradski proračun koji iznosi 366 milijuna kuna.

Kako je tada naglasio, SDP je predložio dva projekta, "Istarski poduzetnik" i "Istarski impuls", kojima bi se osigurala dodatna dva milijuna kuna za projekte u gospodarstvu te smatra da bi pulski poduzetnici koji u tekućoj godini započinju s radom trebali biti oslobođeni plaćanja poreza.

- Ova dva projekta su zamišljena kao sinergijski projekti Grada Pule i Istarske županije u mandatnom periodu 2013.-2017. godine. Plasiranjem 125 milijuna kuna kredita u mandatnom periodu, kroz program "Istarski poduzetnik" uz subvenciju kamatne stope (do 4 postotna poena ovisno o kvaliteti projekta) potaknuo bi se razvoj poduzetništva i obrtništva na način da se omogući povoljniji pristup izvorima financiranja u suradnji s poslovnim bankama. Korisnici kredita mogli bi biti postojeći poduzetnici i poduzetnici početnici koji su registrirani u Istarskoj županiji i koji ulažu na području županije. Uz subvenciju kamate od 4 posto za poduzetnike bi kamata iznosila svega 1 do 2 posto, pojašnjava Ferić.

Predsjednik pulskog SDP-a smatra da bi program kreditiranja obuhvatio širi spektar djelatnosti s posebnim naglaskom na proizvodne djelatnosti. Prednost pri kreditiranju, kaže Ferić, imali bi kvalitetni programi temeljem kojih bi se omogućio razvoj i izvoz, očuvanje zaposlenosti i uvođenje novih tehnologija te projekti koji bi poticali novo zapošljavanje. Razvoj malog gospodarstva potaknuo bi se i kroz dodjelu 12 milijuna kuna potpora za razvoj poduzetništva pod nazivom "Istarski impuls".

Potpore bi se dodjeljivale kroz: potpore za novo zapošljavanje; potpore za ulaganje u razvoj i nabavu novih tehnologija; potpore za početnike; potpore za žene poduzetnice; potpore za ulaganje u standarde kvalitete te potpore za korištenje obnovljivih izvora energije u gospodarstvu. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter