Programi besplatni, polaznicima naknada 1.300 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom godine na izmaku mjerom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje "Obrazovanje nezaposlenih" na području koje obuhvaća Područni ured Pula planirano je bilo obuhvatiti 249 osoba od čega najviše programima obrazovanja u području turizma i ugostiteljstva njih 78, zatim 60 u metalskoj industriji i brodogradnji, 50 za digitalne vještine, u djelatnosti prometa 40 te u graditeljstvu 20 osoba, doznajemo iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Programi obrazovanja još uvijek su u tijeku, a za polaznike su u potpunosti besplatni, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje ih u potpunosti financira. Osim financiranja troškova obrazovanja od strane Zavoda, svaki polaznik za vrijeme trajanja programa obrazovanja ostvaruje pravo na novčanu pomoć od 1.300 kuna te refundiranje putnih troškova.

Na području koje obuhvaća pulski Zavod kroz postupak natječaja javne nabave odabrane su sljedeće ustanove koje provode obrazovanje - Pučko otvoreno učilište Pula, Učilište Ivora i Učilište Algebra. Trenutno je u procesu, vele nam, postupak javne nabave za odabir ustanove za provedbu programa obrazovanja u djelatnosti prometa. Inače, sporazumi s obrazovnim ustanovama sklopljeni su na dvije godine te će se plan obrazovanja kod njih realizirati i kroz 2018. godinu.

U području turizma i ugostiteljstva provodi se program obrazovanja za poslova pripreme pizza, pomoćnog konobara, za obavljanje jednostavnih pomoćnih poslova u kuharstvu te za pripremu jednostavnih jela i slastica. Zatim, program za obavljanje poslova masera, prekvalifikacija za zanimanje konobar te prekvalifikacije za zanimanje kuhar.

- Obrazovanje nezaposlenih jedna je od mjera aktivne politike zapošljavanja koju Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi s ciljem povećanja zapošljivosti nezaposlenih osoba, posebice kad je riječ o dugotrajno nezaposlenim osobama niže razine obrazovanja, odnosno nezaposlenih osoba koje se zbog nedovoljne ili neadekvatne razine kvalificiranosti ne mogu integrirati na lokalno tržište rada. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter