Program "Znamo plivati" proći će više od 600 mališana

Besplatnu obuku provode treneri i instruktori plivačkog kluba Arena (N. LAZAREVIĆ)
Besplatnu obuku provode treneri i instruktori plivačkog kluba Arena (N. LAZAREVIĆ)

Plivački klub Arena i ove godine provodi program pod nazivom "Znamo plivati" u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta koji sufinancira veći dio programa. U 2016. godini program je financijski podržao i Grad Pula dok dio troškova snosi sam plivački klub Arena.

Bez škole Veli Vrh

- Budući da živimo u gradu na moru, a bez odgovarajućeg bazena, ponekad je teško zainteresirati djecu mlađe dobi za plivanje, pa smo osmislili program koji je zamišljen tako da se provodi u više etapa, a obuhvaća djecu nižih razreda osnovnih škola na području grada Pule, doznajemo od Samuela Smailbašića iz kluba Arena.

Program se počeo provoditi 27. rujna i trajat će do kraja godine na način da će se u suradnji sa školama koje djeluju na području Pule, osim škole Veli Vrh, od 27. rujna do 10. listopada provoditi testiranje plivačkih znanja i sposobnosti djece drugih razreda. Prema rezultatima testiranja, uz pristanak i suradnju roditelja, djeca će se uključivati u organiziranu besplatnu obuku koju će provoditi treneri i instruktori plivačkog kluba Arena.

Neplivača i do 30 posto

Koristi od programa bit će višestruke budući da će djeca naučiti plivati i savladati ispravno tehnike plivanja, korisno će biti za cijelu zajednicu jer će imati manje neplivača, dok će klub "Arena" kroz ove aktivnosti promovirati jednu od najzdravijih sportskih aktivnosti, pojašnjava Smailbašić. Kako veli, test ima za cilj da dijete skoči u vodu s visine od 90 centimetara, otpliva 25 metara, okrene se i odgurne od zida i dopliva nazad do 50 metara i to sve bez pomoći plutača ili druge osobe. Kako bi nekoga ocijenili kao plivača početnika potrebno je da otpliva barem 25 metara.

Kako doznajemo, proteklih se godina broj neplivača u drugim razredima osnovnih škola kretao između 29 i 31 posto. Ovogodišnje testiranje će proći više od 600 djece osnovnih škola i prijevoz na testiranje, samo testiranje i eventualna obuka u trajanju od devet tjedana potpuno je besplatna za sve pulske drugašiće. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter