Program za publiku koja ne posjecuje muzeje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Noc muzeja u Hrvatskoj slavi se po sedmi put, a u Europi je ona prisutna vec 15 godina. Projekt je poceo u Berlinu, a proširio se po kontinentu i po cijelom svijetu. Prije sedam godina u Zagrebu je šest muzeja zapocelo ovu tradiciju i od onda se iz godine u godinu ruše rekordi.

Lani je Noc muzeja diljem države posjetilo rekordnih 300 tisuca ljudi, a pulske je muzeje ophodilo njih 4.800. Mislim da je jedna od važnijih stvari u toj manifestaciji da su svi pulski muzeji uspjeli koordinirati svoje djelovanje, kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, na konferenciji za novinare u srijedu u izložbenom prostoru Svetih srca.

Kazao je da Arheološki muzej Istre svoj program pocinje u 18 sati vodenom posjetom stalnog postava muzeja, a vodenja ce biti organizirana svaka dva sata. U 18.30 sati u lapidariju muzeja je na redu komorna opera Giancarla Menottija "Telefon" u izvedbi Ronalda Brausa (bariton), Lidije Horvat Dunjko (sopran) i u klavirskoj pratnji Vesne Ivanovic Ocvirk.

Program AMI-ja se u 19.15 sati seli u Arenu, tocnije u podzemlje amfiteatra gdje ce pulska grupa Nola predstaviti novi album. Arheološki muzej Istre i Muzej suvremene umjetnosti Istre zajedno organiziraju i izložbu Ante Rašica u Svetim srcima gdje ce posjetitelji Noci muzeja s pocetkom u 20 sati moci vidjeti ogromnu skulpturu hrvatskog Apoksiomena.

Program se nastavlja u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u 21 sat gdje je postavljen drugi dio izložbe Ante Rašica koja se zajednicki zove "Umjetnost je lijepa". Pulski program Noci muzeja završava DJ programom u staroj tiskari MSUI-ja s pocetkom u 20 sati, a za glazbu ce se pobrinuti Luc i Livio.

Osim MSUI-ja i AMI-ja, treci pulski muzej koji se prikljucio akciji je Povijesni i pomorski muzej Istre na Kaštelu. Gracijano Kešac, ravnatelj PPMI-ja kazao je da ce program u njihovom muzeju poceti u 18 sati otvorenjem izložbe "Jadranski pomorci na Arktiku".

- Radi se o izložbi koja prati pionirsko doba istraživanja Arktika, a važno je napomenuti da je druga ekspedicija krenula iz Pule, i to brodom Pola koji je u našem gradu i izgraden. Uz to u poreckoj sabornici bit ce ponovo moguce razgledati našu izložbu "Perom i šakama" i to od 18 do 1 sat, kazao je Kešac.

O programu Zavicajnog muzeja Buzet govorio je voditelj muzeja Saša Nikolic.

- Zavicajni muzej Buzet prvi se put prikljucuje ovoj manifestaciji. Naša vrata otvaramo u 18 sati, a prvi program na redu je u 19 sati - otvorenje izložbe "Prostorni crteži" Roberta Krajcera. Slijedi slušaonica "Što je Blažincic snimio 1960 ... i neke?" u 20 sati te koncert Acoustic dua Blues Box u 22 i Posljednjeg bunkera u 23 sata, najavio je Nikolic.

Programu se prikljucio i novigradski muzej Lapidarium gdje ce u 18 sati poceti tradicionalna potraga za blagom i otvorenje izložbe "Prica u kamenu". U 20 sati je na redu proglašenje pobjednika nagradne igre "Znam da znaš", a u 20.30 sati slijedi koncertni program nazvan Lapidarium Music Box.

O manifestaciji i njenoj zahtjevnosti govorili su Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica MSUI-ja, te muzejski savjetnik Mladen Lucic. Ostojic Cvajner je napomenula da ovu manifestaciju u Puli nisu podržali ni Grad, ni Županija ni Ministarstvo kulture, a Lucic je kazao da je izložba "Umjetnost je lijepa" jedan od najzahtjevnijih umjetnickih projekata koji je došao u Pulu.

Umjetnik Ante Rašic kazao je da je za njega umjetnost strast stvaranja umjetnickog djela te da ne želi stvarati samo za struku i ljude koji se time bave, vec da svoju umjetnost želi podijeliti sa svima.


Podijeli: Facebook Twiter