Program usvojen, javni uvid na jesen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Grad donio program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, taj je dokument usvojilo i Gradsko vijece. Naime, Grad ga je morao donijeti najkasnije do 15. kolovoza, jer bi u protivnom upravljanje tim parcelama preuzela Agencija za poljoprivredno zemljište. Da program kojim slucajem nije usvojen, to bi zemljište ostalo izvan sustava potpora u poljoprivredi, a Grad Pula ne bi mogao ostvariti prihod temeljem njegove prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa.

Ukupna površina tog zemljišta na podrucju Grada iznosi 1,1 milijun cetvornih metara, od cega najviše otpada na oranice, koje se prostiru na 430 tisuca kvadrata. Ukupno 26 tisuca kvadrata zauzima zemljište za koje se traži povrat imovine i ono je izuzeto iz programa upravljanja jer sudski postupci još nisu pravomocno okoncani.

U dokumentu piše da ce se u zakup na 20 godina dati ukupno 398 tisuca kvadrata, od cega najveca površina, oko 145 tisuca cetvornih metara, otpada na oranice, 93,5 tisuca odnosi se na pašnjake, a 37 tisuca kvadrata zauzimaju vocnjaci. Ukupno se 317 tisuca kvadrata namjerava prodati, a najveci dio odnosi se na pašnjake (168,5 tisuca) i oranice (135 tisuca), dok maksimalna površina za prodaju po zainteresiranom korisniku iznosi osam hektara. U dugogodišnji zakup na 50 godina planira se dati 400-tinjak tisuca kvadrata, od kojih se na 144,5 tisuca prostiru oranice, na 93,5 tisuca kvadrata pašnjaci, a na 38 tisuca vocnjaci.

Premda je program vecinom glasova usvojen, usprotivili su mu se oporbeni vijecnici Ladonje, HDZ-a i Nezavisne liste Loredane Štok, koji su tražili da se skine s dnevnog reda. Predsjednik Kluba vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina Bruno Nefat naglasio je da gradani nisu imali priliku i mogucnost javnog uvida u program te da je prije samog donošenja trebalo održati javnu raspravu. Loredana Štok rekla je da se nada da zemljište predvideno za prodaju nece naknadno biti urbanizirano i protom prodano za daleko višu cijenu.

Zdenka Vratovic s Cuccurinove liste upozorila je da nije poštovana procedura, s obzirom da se program mora dati na javni uvid, što Grad nije ucinio, dok je Lovorka Tomicic (HDZ) rekla da nedostaje i ocitovanje Hrvatskih voda.

Nadležni procelnik Damir Prhat pojasnio je da je program morao biti usvojen do 15. kolovoza, a javni uvid održat ce se ujesen, nakon cega ce o njemu ponovno raspravljati Gradsko vijece. Potom ce se moci raspisati natjecaj za prodaju i zakup tog zemljišta. Odgovarajuci na pitanje vijecnika s Cuccurinove liste Mauricija Licula o tome hoce li se smanjiti vrijednost zemljišta koje se nalazi u blizini planiranog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, Prhat je konstatirao da bi cijena tog zemljišta zbog blizine buduceg uredenog centra mogla samo rasti.


Podijeli: Facebook Twiter