Program u Areni: Thompsonu opet odbijenica

Joss Stone već je nastupila u Areni, prije četiri godine s legendarnim Solomonom Burkeom (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Joss Stone već je nastupila u Areni, prije četiri godine s legendarnim Solomonom Burkeom (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Uz već potvrđene nastupe mlade britanske soul zvijezde Joss Stone 1. kolovoza, legendarnog, ali i vremešnog engleskog rock benda Status Quo 2. kolovoza te koncerata otvaranja Dimensions i Outlook festivala koncem kolovoza i početkom rujna (s Caribouom odnosno Lauryn Hill kao glavnim izvođačima), na službenoj listi ovoljetnih izvođača u pulskoj Areni nalazi se još i Maksim Mrvica (5. kolovoza) te dan kasnije Prljavo kazalište.

Od svih nabrojenih najzvučnije je ime, i zbog aktualnosti i zbog statusa u suvremenom soulu, Joss Stone, a ona je i jedina koja je već nastupila u pulskoj Areni, i to prije četiri godine na nezaboravnom koncertu s danas pokojnom legendom soula i rocka Solomonom Burkeom.

Zasad je to sve od ovoljetnih koncerata u pulskom amfiteatru, a još nepopunjeni program ovog je tjedna službeno potvrdio gradonačelnik Pule Boris Miletić, no to ne znači da već ovog ljeta u Areni neće nastupiti još poneko veliko autorsko ime.

Naime, važeći pravilnik u Areni omogućuje deset glazbeno-scenskih programa u razdoblju od 15. lipnja do 30. kolovoza, a budući da jedan termin tradicionalno preuzima pulski filmski festival, preostaju još četiri prazna termina. Outlook se, naime, održava nakon formalnog isteka ljetne sezone.

- Imamo još slobodnih termina, javni je poziv otvoren sve do popune. Očekujemo druga jaka imena, kaže Jasmina Nina Kamber, gradska pročelnica za kulturu i predsjednica Povjerenstva za ljetne programe.

Nakon nekoliko odbijenica, Marko Perković Thompson, unatoč prijavi, ni ovog ljeta neće zapjevati u pulskom amfiteatru. Ovaj put odbijen je zbog proceduralnih propusta. Kako nam kaže pročelnica Kamber, Thompsonov promotor nije ispoštovao pravilo da se prijavnice dostavljaju istodobno i u pisarnicu i u elektronskom publiku. Ovo drugo nije ispoštovano, iako na samoj prijavnici jasno piše da se u suprotnom prijava neće ni razmatrati.

Unatoč neslužbenim najavama, Bob Dylan na kraju se nije ni prijavio, a pulski nastup Bryana Adamsa propao je zbog preklapanja termina. Naime, Adamsov menadžer prvotno je zatražio termin u kolovozu, a zbog pomicanja njegove aktualne turneje htio je novi termin, 19. srpnja, no tog datuma počinje pulski filmski festival.

Bob Dylan preskače Hrvatsku

Koncem prošle godine na portalu Muzika.hr (koji se tada ekskluzivno pozivao na uvjeravanja ponajvećeg europskog promotora, Austrijanca Richarda Hoermanna) najavljivan je koncert Boba Dylana u pulskoj Areni.

No, kako jučer neslužbeno saznajemo iz pouzdanog izvora, Dylan preskače Hrvatsku zbog tužbe predstavnika hrvatske dijaspore na francuskom sudu, podignute zbog spornog Dylanovog intervjua u francuskom izdanju Rolling Stonea koncem 2012. , gdje je među ostalim rekao: "Crnci znaju da postoje bijelci kojima je ropstvo bila dobra ideja te da bi i dalje bili pod bijelom čizmom da je bilo po njihovom. Imate li korijene nekog robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. Jednako kao što Židovi mogu 'nanjušiti' naciste, a Srbi Hrvate".

Dr. House možda na manjoj pulskoj pozornici

Do 30. travnja ukupno se 24 izvođača i programa prijavilo za dodjelu termina u Areni, a njih je 20 ili odbijeno kao primjerice organizator showa "Tribute to ABBA" (jer nema odobrenje HDS-a i ZAMP-a), ili su odgodili nastup za iduće ljeto, poput Tonyja Cetinskog, a zbog snimanja novog albuma.

No, s menadžerima pojedinih umjetnika još se uvijek dogovara o alternativnoj i autoru primjerenijoj manjoj pulskoj pozornici, poput Kaštela. Među njima se (za Kaštel ovog ljeta ili za Malo rimsko kazalište iduće godine) nalaze se i najpoznatiji izvođači - slavni glumac, ali i glazbenik Hugh Laurie, planetarno poznat kao Dr. House, kao i Mario Bondi. No, treba reći da je poklonik bluesa Hugh Laurie najavio 15. srpnja nastup na zagrebačkoj Šalati. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter