Program ruralnog razvoja još u izradi

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da je hrvatski program ruralnog razvoja još uvijek u izradi, da nije podnesen Europskoj komisiji i da stoga nije mogao ni biti odbačen demantirajući tvrdnje pojedinih medija da će Hrvatska izgubiti 333 milijuna eura koji joj stoje na raspolaganju. 

Tvrde da su morali reagirati novim priopćenjem zbog "opetovanog neistinitog, tendencioznog i zlonamjernog pisanja pojedinih medija o tome da je Europska komisija odbila hrvatski program za ruralni razvoj". Ministarstvo podsjeća i da su na svojim web stranicama još u četvrtak dali jasno priopćenje da su pojedini tekstovi o tome u hrvatskim dnevnim novinama i na portalima "neistiniti i netočni".

Također podsjećaju da je Europska komisija poručila da nije odbacila dokument jer nije službeno ni predan te da je posve uobičajena praksa da zemlje članice, tijekom izrade strateških dokumenata, šalju nacrte Komisiji, koja onda daje mišljenje i sugerira eventualne popravke.

"Hrvatska prvi put priprema program za sedam godina i možda će zato trebati više konzultacija između Zagreba i Bruxellesa, ali to je apsolutno normalna procedura za svaku zemlju članicu i ovoj fazi nikakav dokument nije odbačen, pojašnjeno je iz EK, a isto objašnjenje proteklih dana hrvatskim medijima dalo je i Ministarstvo poljoprivrede", stoji u priopćenju.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u ponedjeljak će biti na sjednici Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije na kojoj se očekuje usvajanje reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije od 2014. do 2020. i prijelaznih uredbi kojima je definirano funkcioniranje sustava poljoprivrede u zemljama članicama tijekom 2014.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da se na programu mjera za ruralni razvoj radi svakodnevno, uz konzultacije stručne javnosti i poljoprivrednih proizvođača kako bi se mogao stvoriti najbolji okvir za korištenje izdašnog europskog fonda. 

"Kada program bude dovršen, usvojit će ga hrvatska Vlada, a potom Europska komisija, te će javnost o svemu biti informirana", navodi se, uz ostalo, u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter