Program razvoja: Ulaganje u kapitalnu imovinu

Tihomir Jakovina (V. HABEREITER)
Tihomir Jakovina (V. HABEREITER)

O Programu ruralnog razvoja koji se radi i usuglašava u suradnji s Europskom komisijom, novom sustavu potpora poljoprivrednicima za period od 2015. do 2020. godine te donošenju Zakona o komasaciji jučer je u Poreču govorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

- Uredba o izravnim potporama i uredba o ruralnom razvoju su izuzetno važni provedbeni akti koje usuglašavamo na vijeću ministara EU-a. Godina 2014. je za sve europske zemlje prijelazna programska godina. Mi do sada nismo imali Program ruralnog razvoja, niti protokole za razdoblje od 2007. do 2013. godine, tako da smo morali biti puno bolji i brži od drugih, a Hrvatska je prva zemlja koja je predala Program ruralnog razvoja.

- On je trenutno u stalnim formalnim i neformalnim konzultacijama sa svim upravama Europske komisije i očekujemo da ćemo u iduća maksimalno četiri mjeseca imati gotov dokument, usuglašen i prihvaćen od Komisije i na osnovi toga ići će dalje samo potvrde na našoj Vladi. Od rujna nadalje očekujemo prve natječaje za Program ruralnog razvoja za koji su predviđena 332 milijuna eura godišnje. To je jako velika prilika za sve naše poljoprivredne proizvođače, obrte i tvrtke, kako u primarnoj proizvodnji, tako i u sekundarnom, prerađivačkom dijelu.

Izabrali smo 16 od 25 mjera koje pruža Program ruralnog razvoja koji će dati mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da određene komunalne projekte manjih vrijednosti do milijun eura u vodoopskrbi i vodouređenju ne financiraju isključivo vlastitim sredstvima, već mogu kandidirati kroz Program ruralnog razvoja, rekao je Jakovina.

Dodao je da je najvažnija mjera koja će donijeti najveći efekt ulaganje u kapitalnu imovinu, odnosno nabavka novih farmi, strojeva i pogona, sve što je potrebno proizvođačima da pojačaju konkurentnost u proizvodnji. Pritom će minimalno 50 posto biti financirano iz sredstava EU-proračuna, a ako je riječ o mladim poljoprivrednicima i ako se proizvodnje nalaze na područjima s posebnim ograničenjima, onda pomoć EU-a može biti i do 90 posto.

Za teran još malo strpljenja

Na pitanje što se trenutno radi na zaštiti imena terana ministar je odgovorio da je to nezaobilazna tema i na savjetima za vino i tema na kojoj se jako puno radi u ministarstvu.

- U nekim su stvarima napravljene greške koje ne možete preko noći ispraviti ili otkloniti. U stalnoj smo komunikaciji s Europskom komisijom i naši su vinari upoznati kroz stručne savjete na čemu radimo, što radimo i na koji način ide komunikacija prema Europskoj komisiji. U kontaktima smo i sa slovenskim ministarstvom i sve molim još samo malo vremena da odradimo posao sukladno proceduri, načinu kako se to radi s Komisijom. Ne radi se ništa ispod stola, ali ima jedna procedura koje je dosta birokratska i duga i radimo sve da zaštitimo interese hrvatskog terana, rekao je Jakovina. (V. HABEREITER)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter