Program obilježavanja Praznika rada i Dana grada

Čuvarice gradskih ključeva na prošlogodišnjoj Šijanskoj fešti (Arhiva)
Čuvarice gradskih ključeva na prošlogodišnjoj Šijanskoj fešti (Arhiva)

Danas su u prostorijama komunalne palače na konferenciji za novinare predstavljeni programi obilježavanja 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, te 5. svibnja, Dana oslobođenja i Dana grada Pule. Kako je pritom naveo gradonačelnik Boris Miletić, prigodne manifestacije započinju tradicionalnom proslavom u Šijanskoj šumi, a traju sve do 5. svibnja.

Prvosvibanjski program u Šijani predstavio je Vlado Orlić iz agencije Avenue i pojasnio da počinje u 10 i traje do 20 sati. Na centralnoj bini održavat će se pozdravni govori i zabavni program u kojem će nastupiti KUD Uljanik, Zaro, Puhački orkestar grada Pule, mažoretkinje, dok će se na centralnoj poljani održavati sportske i aktivnosti za djecu, primjerice turnir u pljočkanju i nogometu.

U 12.30 sati u Šijani je planiran i cilj 43. pulske biciklijade, dok se od 15.30 do 18 sati održava manifestacija pod nazivom "Pula pleše" na kojoj će se predstaviti plesne grupe. Za neke najzanimljiviji dio fešte, podjela 2.500 tisuće besplatnih porcija fažola s kobasicama, započet će u 13 sati. Od 18 do 22 sata posjetitelje će zabavljati High live band.

Proslava Praznika rada tradicionalno će se obilježiti i na Portarati, od 10 sati nastupom zbora "Lino Mariani", Puhačkog orkestra te polaganjem vijenaca na spomen-ploču palim radnicima 1920. U 10.15 sati starta 42 pulska biciklijada.

Petak je rezerviran za najmlađe. U 9.30 na Forumu će se održati predstava Teatra Naranča koju mališanima poklanja pulska Turistička zajednica. Program se nastavlja u 10.30 sati programom za učenike osnovnih škola. U podne će se u MMC-u Luka održati predstavljanje projekta "Dijete u galeriji" HDLU-a Istra, dok se u 17 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici održava program Dječjeg vrtića Dugin svijet "Pula u rukama djeteta". U 18 sati u Zajednici Talijana (Circolu) održat će se prigodni program vrtića Rin Tin Tin i Osnovne škole "Giusseppina Martinuzzi" na talijanskom jeziku. Dan završava u Povijesnom muzeju Istre izložbom "Istra-Istria memento" koja se otvara u 19 sati.

Subota je rezervirana za izložbe. Tako se u 11 sati u Istarskom narodnom kazalištu otvara fotoizložba Duška Marušića Čičija pod nazivom "Sarajevo", u 12.30 u Gradskoj galeriji otvara se izložba Antuna Motike "Eksperimenti - od Futuropolisa do Muzike svjetla". U 16 sati planira se organizirani obilazak utvrde Punta Christo u Štinjanu te obilazak utvrda Monte Grosso i Punta Christo uz predstavljanje EU-projekta ADRIFORT. U 18.30 u utvrdi Ponte Christo otvorit će se i prigodna izložba. Za sve posjetitelje bit će organiziran i besplatan polazak autobusima, od Arene do Štinjana.

U 16 sati na Forumu održat će se prigodni program In memoriam Antonio Smareglia. U 20 sati u galeriji Makina otvorit će se fotoizložba "Snaga paraolimpizma" autora Damira Senčara. Dan završava tradicionalnim koncertom koji poklanja Grad.

U INK-u će nastupiti Gustafi koji će ovom prigodom proslaviti 33. godišnjicu svoga glazbenoga djelovanja. Ulaz je slobodan, uz pozivnice koje se mogu podignuti na blagajni kazališta.

Nedjelja započinje prigodnim polaganjem vijenaca, u 10 sati na Forumu nastupa Studio Zaro, dok u 11 sati u INK-u počinje svečanost u povodu Dana grada Pule na kojem će se uručiti i javna priznanja ovogodišnjim laureatima. Od 15 do 18 sati u Šijani se održava već tradicionalna manifestacija "Proljeće u Šijanskoj šumi". Od 9 do 17 sati održat će se zanimljiva manifestacija - bojenje Istarske ulice "Melting street" autorice Elise Vladilo.

Kao izdvojene manifestacije recimo da će se od 2. do 5. svibnja na Portarati održati tradicionalna pulska gitarijada, a 4. svibnja će se Ulicom 119. brigade voziti drugi autoslalom "Puljanka 2013" u organizaciji HAK-a.

Florija na Giardinima

Od 2. do 4. svibnja na Giardinima će se, kao cvjetni poklon gradu, održati sedma po redu Florija u organizaciji udruge Ideja Lux. Mirjana Birickweg najavila je da na sajam cvijeća dolaze brojni proizvođači iz cijele Hrvatske te će se, osim biljaka, izložiti i unikatni predmeti za dekoraciju te visokovrijedne domaće delicije na bazi meda, ljekovitog bilja, bobičastog voća, kao i vrhunski ovčji sirevi, domaći kolači i druge delikatese.

Besplatno autobusima za Praznik rada

Za posjetitelje Šijane organizirana je besplatna vožnja autobusima do Plodina, a za osobe s posebnim potrebama mjesta za parkiranje vozila rezervirana su na ulazu u Šijansku šumu, kod Monte Šerpa. U slučaju kiše skraćeni program održat će se u šatoru na Portarati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter