Program bio blokiran, a pacijenti bez recepta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pacijenti lijecnika koji još uvijek rade na "zabranjenom" programu Lord Primus u utorak ujutro nisu mogli dobiti nikakvu uputnicu ili recept, ni papirnati ni virtualni. Njihovim lijecnicima je bio blokiran pristup tom racunalnom programu, u kojemu su kartoni njihovih pacijenata.

Nešto prije 12 sati, nakon nekoliko sati blokade, program Lord Primus je deblokiran, pa je rad ambulanti u poslijepodnevnoj smjeni poceo normalo teci.

Dr. Olga Radovan iz poreckog doma zdravlja rekla je da se u njenoj ambulanti rucno ispisivalo recepte, bez upisivanja u racunalni program. Inace svi lijecnici u poreckom domu zdravlja do sada su koristili program Lord Primus jer su ga smatrali dobrim. Medutim pod pritiskom HZZO-a odustat ce od njega.

HZZO je dao lijecnicima rok do 1. rujna da napuste programe koji nemaju licencu, jer upravo toga dana preostali dio Hrvatskih ordinacija prelazi na e-recepte. Pored Istre, tu je i cijela Dalmacija i preostale županije u Slavoniji.

Pod pritiskom HZZO-a vecina je lijecnika odustala od Lorda Primusa i instalirala jedan od ponudenih programa s licencom. Medutim, prijenos podataka nije bio potpun i zato paralelno ipak koriste i stari program.

- Od 15 do 20 posto podataka nije prešlo u novi program, kao što su podaci o cijepljenju, o alergijama. Blokadom Lord Primusa ti su mi važni podaci sada nedostupni, žali se dr. Morena Butkovic koja je nedavno promijenila program. Upozorava da nitko nema pravo blokirati medicinsku dokumentaciju pacijenata.

Od 1. rujna i lijecnici u Istarskoj županiji pocinju slati e-recepte u ljekarne. No, to ne znaci da pacijenti nece dobiti i papirnatu verziju recepta. Dvojni sustav primjenjivat ce se do kraja godine, da bi nakon uhodavanja papiri potpuno nestali i ustupili mjesto elektronskom slanju poruka iz ordinacije u ljekarne.

Lijecnici i medicinske sestre novi sustav isprobavaju vec nekoliko tjedana, a vecina je s e-receptima zapocela prošlog tjedna kako bi bili spremni za 1. rujan.

- Novost je da lijecnik mora propisati recept i za kronicnu terapiju (što je dosad mogla ciniti i sestra), kaže dr. Andela Pocekaj. Zbog toga ona moli pacijente za strpljenje, jer postupak traje. Svi kojima je potrebna takva terapija, ali i svaki drugi pregled moraju se najaviti telefonom, upozorava ravnateljica Istarskih domova zdravlja:

Pacijent može po lijek u bilo koju ljekarnu jer su povezane u jedan sustav CEZIH.


Podijeli: Facebook Twiter