Program Artur: Radionice o arhitekturi i turizmu

Na radionicama će biti riječi i o pulskoj rivi (N. LAZAREVIĆ)
Na radionicama će biti riječi i o pulskoj rivi (N. LAZAREVIĆ)

U sklopu programa Artur, vezanom za arhitekturu i turizam, 16. i 17. prosinca u Multimedijalnom centru Luka održat će se radionice i predavanja o arhitekturi i turizmu na temu "Gradski projekti kao turistički potencijali grada" najavio je na konferenciji za novinare Dino Krizmanić iz Društva arhitekata Istre. ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.

Ovogodišnja tema ARTUR-a "Turistički prostor: Grad i regija" bavi se propitivanjem i istraživanjem odnosa turističkih gradova i njihovih regija. Odnos grada i regije detaljnije se proučava kroz tri interaktivne i multidisciplinarne radionice u Zadru, Dubrovniku i Puli.

Što se tiče Pule, važnost cjelovitog promišljanja potreba lokalne zajednice, grada, i planiranja turističkih sadržaja i atrakcija, s jedne strane se može promatrati kroz program i realizaciju natječaja nove rive u Puli koja istovremeno za cilj ima rivu - promotora gospodarskog razvoja, osmišljavanje rive za građane i stvaranje novog urbanog identiteta, a s druge strane kroz brojne mogućnosti korištenja i prenamjene postojećih industrijskih i vojnih zona.

Na radionicama će biti riječi o aktualnim pulskim temama poput Muzila, rive, Valellunge, Monumenata te pokušati dati odgovore na pitanja što su gradski projekti, da li je planiranje turističkih sadržaja u gradovima stvar potražnje ili potreba lokalne zajednice, kako rehabilitirati devastirane zone implementacijom javnih prostora i sadržaja, da li je suvremena arhitektura prepoznata kao turistička atrakcija, kako pomiriti ulaganja s potrebama javnih prostora…

Radionice počinju u ponedjeljak u 15 sati predavanjima Manuele Hrvatin, Zorana Boševskog, Borisa Fiolića, Studija BF, prezentacijom Pulske grupe. Na okruglom stolu o gradskim projektima sudjelovat će Emil Jurcan, Zoran Boševski, Boris Fiolić, Lovro Bauer, Manuela Hrvatin, predstavnici Društva arhitekata Pule i Zagreba. Radionica se u ponedjeljak zatvara posjetom izložbe godišnjih ostvarenja projekata i realizacija članova Društva arhitekata Istre 2013. U utorak predavanja i radionice počinju u 9 sati, a izlagači će biti Parabureau, 3LHD, Kristina Afrić Rakitovac. Ulaz na radionice je slobodan, ali zbog ograničenog broja mjesta potrebno se do 15. prosinca prijaviti na mail [email protected]. (Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter