Program 14. motovunskog film festivala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnje izdanje Motovunskog filmskog festivala, koji ce se održati od 25. do 29. srpnja u središtu Istre, donosi 28 filmova u glavnom programu, 16 filmova iz zemlje partnera Irske, prvu regionalnu 3D projekciju na otvorenom, programske i tehnicke novitete i jedno praznovjerje.

Naime i površni bi statisticar dosad nabrojao 13 izdanja ove filmske fešte, ali praznovjerni organizatori pobojali su se te strašne brojke pa su ovo njeno izdanje proglasili cetrnaestim.

Direktor festivala Igor Mirkovic i voditeljica PR-službe Nora Krstulovic na zagrebackoj presici u Kuci Lauba predstavili su ovogodišnji program. Mirkovic je o Glavnom programu, u selekciji Jurice Pavicica, rekao da je i ove godine to svojevrsni koncept bez koncepta, odnosno da se u njemu zrcali tematska, svjetonazorska i stilska raznolikost.

Bit ce tako plesnih dokumentaraca i dokumentaraca o tucnjavi, akcijskih A produkcija poput "Balada triste" do mikrobudžetskih filmova poput "Žetve" i "Oca". Bit ce tu, rekao bi Pavicic, svih kontinenata osim Afrike - Kanadana, Australaca, Meksikanaca, po prvi put Ukrajinaca, a onda konacno i zaštitni znak MFF-a - jaka reprezentacija europskog filma.

Iako je Mirkovic nevoljko izdvajao filmove, nije mogao ne spomenuti svjetsku premijeru novog filma srpskog redatelja Želimira Žilnika "Jedna žena - jedan vek", canneskog pobjednika "Djecak s biciklom" brace Dardenne, ekranizacije literarnih uspješnica poput "Norveške šume" i "Misije London", domace filmove "Fleke", "Koko i duhovi", irski dox "Šake", film koji je Ian Palmer snimao 12 godina, a Irska je ujedno i ovogodišnja zemlja partner.

Iz programa je Mirkovic izdvojio još i retrospektivu austrijskog filmaša Ulricha Seidla te novi prigodni program Kino "Remetinec". U njega ce, buduci da je malo, biti teško uci, ali još teže ce se iz njega moci izaci - rekao je Mirkovic, ne preciziravši zašto. Kino "Remetinec" ugostit ce, dakako, zatvorske filmove, od onih Bustera Keatona naovamo.

Što se tice nagrada, one su vec standardne. Glavna je Propeler Motovuna, a organizatori isticu da posebno mjesto u festivalskom programu imaju i finalisti nagrade "Bauer", koja se od lani dodjeljuje najboljem filmu godine iz sedam kinematografija u regiji: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Cjelokupna godišnja produkcija ovih kinematografija prolazi kroz dvostruki proces selekcije, a nakon glasanja u dva kruga odabiru se tri finalista, koji ove godine konkuriraju za nagradni fond od cak 15.000 eura.Medu nagradama je i ove godine ona koju zovu nepotkupljivom, za film koji najbolje tretira problem korupcije, a koju festival dodjeljuje u suradnji s Transparency Internationalom Hrvatska i Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske.

Medu nagradama je i "Nagrada 50 godina" koja se svake godine dodjeljuje velikanima koji su više od pola stoljeca posvetili radu na filmu. Ove godine ona je pripala legendi hrvatske glazbe maestru Miljenku Prohaski. (Davor MANDIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter