Prognoze kažu da će ljeto biti iznadprosječno toplo 

Lovorka Lukani izrađuje keramičko posuđe
Lovorka Lukani izrađuje keramičko posuđe

Iako ćemo početak kalendarskog ljeta morati pričekati još gotovo tri tjedna već duže vrijeme na našem području vladaju ljetne temperature bez oborina. Jučer, na drugi dan klimatološkog ljeta koje je počelo s prvim danom lipnja, temperature su se u istarskim gradovima približile 30-ici, pa je uglavnom bilo vrlo toplo i sparno. U Buzetu je u podne prema podacima Istrameta zabilježeno 29.3 stupnjeva, u Rovinju 28.8, u Pazinu 27.9, u 
Labinu 27.6, u Umagu 27.3, u Poreču 27.1, u Puli 26.7, u Bujama 26.1, a u Vodnjanu 25.8 stupnjeva. U podne je najtoplije bilo u Brtonigli koja je tada mjerila 29.8, dok su u poslijepodnevnim satima mnoga istarska mjesta prešla u četvrtu dekadu temperaturne ljestvice.

U utorak u Istri kratki neverin

Slično će se vrijeme nastaviti i tijekom vikenda, a onda se s početkom idućeg tjedna očekuje kratkotrajna promjena vremena.

- Na prognostičkim modelima možemo uočiti prodor veće količine vlažnog i svježijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta. U takvoj situaciji tijekom utorka izgledan je razvoj plitke ciklone u Genovskom zaljevu, kažu iz Istrameta.

- Samim time od ponedjeljka valja očekivati destabilizaciju atmosfere na cijelom području uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Prema trenutnim modelima pritom će postojati i mogućnost razvoja jačih sustava uz pojavu tuče i pijavica. Zapuhat će umjereno jugo. Temperature zraka snizit će se za pet i više stupnjeva Celzija". Istramet predviđa da će nestabilno vrijeme potrajati dva do tri dana nakon čega slijedi stabilizacija vremena i postupno zatopljenje.

Sezonska prognoza DHMZ-a za ljeto (lipanj, srpanj, kolovoz) 2017. pokazuje da će ono biti iznadprosječno toplo uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno odstupanje, odnosno toplije od uobičajenog izgledno je u sva tri mjeseca, pri čemu je pozitivno odstupanje jače izraženo u srpnju i kolovozu.

Ne očekuje se nestašica vode

Također, ne može se isključiti pojava toplinskih valova, odnosno niza dana kada temperatura (i najviša dnevna i najniža tijekom noći i jutra) prelazi neke, unaprijed utvrđene vrijednosti kod kojih su mogući utjecaji na ljudsko zdravlje, stoji u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda u kojem pridodaju da su moguća i "kraća razdoblja s temperaturom nižom od uobičajene.

- Na temelju dostupnog prognostičkog materijala ukupna sezonska količina oborine za ovo ljeto predviđa se manjom od višegodišnjeg srednjaka, kažu iz DHMZ-a ističući da je prognoza količine oborina daleko manje predvidiva od temperature. U svakom slučaju ne treba se plašiti redukcija vode kakve su zbog suše pogodile Istru 2012. godine. 
Vodostaj akumulacijskog jezera Butoniga, prema podacima Hrvatskih voda, jučer je iznosio 39,66 metara nad morem, dok je najniži vodostaj zabilježen 26. listopada 2012. godine kada je izmjereno samo 32,19 metara nad morem. (A. DAGOSTIN)




Podijeli: Facebook Twiter