Prognoza Moody'sa sasvim ocekivana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva ?uro Popijac u petak je sasvim ocekivanima nazvao smanjenje prognoze za zaduživanje Hrvatske sa stabilne na negativnu od strane kreditne agencije Moody's, buduci da sve što cini hrvatska vlada, ustvrdio je, ide na teret gospodarstva i gradana.

"Ne vidim na temelju koje ekonomske politike i poteza vlade bi to bilo drugacije. Sve što se cinilo ovih zadnjih nekoliko mjeseci ide na teret hrvatskog gospodarstva, privrede, poduzetnika i gradana", izjavio je Popijac novinarima u Hrvatskom saboru.

Naglasio je da je povecanje PDV-a na 25 posto izravni udarac na potrošnju gradana koji ima posljedice i na potražnju, a posljedicno i na rast industrijske proizvodnje.

"Svakodnevni udari na gospodarstvenike prijetnjama iz Vlade da ce se dogoditi ovo ili ono, ili izjave da su lopovi i kriminalci, demotivira gospodarstvo da investira i da se razvija", rekao je Popijac.

Za najave prvog potpredsjednika vlade Radimir Cacica o otvaranju investicijskog ciklusa Popijac je kazao da je Cacic najavio i da ce se do 1. lipnja otvoriti na stotine natjecaja za obnovu školskih fasada i ostalo.

"Vidimo da od tih natjecaja nema ni "n". Cacic u najmanju ruku funkcionira kao državni komentator, a ne kao osoba koja je suodgovorna za ono što se dogada", ocijenio je.

I PDV je pao, dodao je Popijac, jer je sve u državi stalo, ništa se ne radi, a privatni poduzetnici na meti su žestokih udara od države, zbog cega Hrvatsku, upozorio je, na jesen ocekuje daljnji rast nezaposlenosti.

Na upit novinara kako tumaci optimizam premijera Zorana Milanovica da ce BDP do kraja godine ipak biti u pozitivi, odgovorio je da mu nije jasno na cemu se temelje takve procjene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter