Proglašeni umaški sportski laureati

NAJBOLJI - Valentino Ravnić i Rudy Renko Ilić (Mijat GAVRAN)
NAJBOLJI - Valentino Ravnić i Rudy Renko Ilić (Mijat GAVRAN)

Sa zanimanjem se čekao trenutak svečanog proglašenja najboljih sportaša i udruga Umaga, sportskog djelatnika godine, sportskih nada, najuspješnijeg trenera i onoga kome će pripasti priznanje za životno djelo. Po okončanju prošle i početkom ove godine u Umagu i njegovu okruženju prisutna je priča, odnosno najčešća tema u sportskim kuloarima je - tko su laureati umaškog sporta u godini za pamćenje. Ponajprije se to odnosi na klupska postignuća, prvenstveno ona rukometna i odbojkaška, te pojedinačna u jedrenju i borilačkim sportovima.

Epitet sportašice za 2015. godinu pripao je najiskusnijoj odbojkašici Rudy Renko Ilić (MH Umag) koja je sa suigračicama izborila titulu jesenjih prvakinja u Prvoj B ligi zapad. Usto su osvojile Kup Istre i juniorske su županijske prvakinje. Jedina konkurentica za taj naslov bila joj je rukometašica Ana Jajčević, jedna od najboljih igračica umaških prvoligašica koje su svoje vrijednosti pokazale i na europskoj sceni. Igre i golgeterski učinak donose joj kao nagradu poziv u najbolju vrstu Hrvatske.

Mladac Valentino Ravnić koji još nije pokazao svekoliki rukometni potencijal sportaš je godine. Jedan od svestranih, najatraktivnijih i ubojitih igrača u momčadi umaškog premijerligaša. O tome koja se kvaliteta krije u njemu kazuje i poziv izbornika Babića među najbolje rukometaše Lijepe naše, tijekom priprema za nedavno EP. U konkurenciji za to priznanje bili su kapetan NK Umag Mladost Elvis Beletić i boćar Stiven Benolić.

Povijesni uspjeh

Povijesni uspjeh za 55-godišnjeg plodnog djelovanja u protekloj godini je ostvarila ekipa umaških rukometašica. Drugu godinu za redom je igrala završnicu Kupa Hrvatske i europski Kup kupova. Nakon dviju pobjeda u Švicarskoj igrale su i 3. kolo tog natjecanja, te po deseti put osvojile Kup Istre uz najbolji domet u osam prvoligaških godina.

Momčad godine je umaški rukometni premijerligaš koji je prošlu sezonu završio kao četvrti u ligi, a na tragu tog uspjeha je i u sezoni koja je u tijeku. Osvajači su Kupa Istre i sudionici daljnjeg natjecanja Hrvatske.

Najoštrija je bila "utrka" za epitet prvog trenerskog imena u prošloj godini, da bi priznanje ipak pripalo treneru umaških rukometašica Draganu Rajiću. Sva ostvarenja ekipe koja je dosegnula svoj natjecateljski vrhunac vezana su uz njegovo ime, a usto jednako tako uspješno radi i s najmlađim uzrastima. Poznato je što su Umažanke učinile u prvenstvu Hrvatske i Kupu, te u europskim nastupima. Iz muške udruge trener Boris Lisica je s rukometašima ostvario i ono što se činilo nemogućim, a pored toga je regionalni koordinator HRS-a te član stručnog stožera kadetske reprezentacije Hrvatske. O stručnosti Ivice Radočaja sve se da iščitati iz uspjeha umaških odbojkašica. Isto to vrijedi i za postignuća umaških jedriličara (JK Umag), a trenira ih Oliver Biljman i s njima osvaja naslove prvak(inj)a Hrvatske. Umaški karatisti su skupili obilje medalja s raznih natjecanja i osvajali titule najboljih u županiji i regiji, uz stručni rad Senada Barjamovića.

Za svoju osebujnu klupsku aktivnost Dean Jušta (RK Umag) je dobio priznaje za sportskog djelatnika, za koje su konkurirali Mario Radić (NK Moela) i Tihomir Milaković (ŽRK Umag).

Blistava budućnost

Četiri udruge su konkurirale za najuspješnije u mlađim uzrastima. Priznanje za 2015. godinu ide u ruke juniorskoj ekipi odbojkašica MH Umag koje su prvakinje Istre te drugoplasirane na međunarodnim turnirima u Umagu i Sarajevu. Mlađi kadeti RK Umag četvrti su u Prvoj HRL regija zapad, pobjednici su međunarodnog turnira u Zenici i peti u Smederevu. Trojica igrača su u selekciji regije koja je turnirski prvak Hrvatske, a dvojica članova te selekcije su na listi vrste Hrvatske u svom uzrastu. Momčad Umag Mladosti juniorski je županijski prvak, jednako kao i ekipa karate kluba Shotokan. Kate team je prvak Istre, te osvajač Eurokupa i Kupa Rovinja.

Budućnost umaškog sporta je u onima koji dolaze, sportske nade vrve u brojnim udrugama. Šteta je da se svima koji su bili u konkurenciji ne može (?) dati bar i simbolično priznanje Grada.

Darovita odbojkašica (MH Umag) Ivana Stipanović sportska je nada godine, članica prve ekipe i sudionica u svim uspjesima kluba. Martina Jerman (JK Umag) je brončana s državnog prvenstva u jedrenju na dasci (klasa Tehno 293), dok je Adna Šito članica prve ekipe ŽRK Umag i na listi je kandidatkinja za kadetsku reprezentaciju.

Kolekcija medalja je presudila da Ianu Špeliću (KK Shotokan) pripadne godišnje priznanje, pored novopečenog mlađekadetskog reprezentativca Marina Sinčića (RK Umag) koji je i član prve momčadi, stolnotenisača Lovre Selara (STK Maestral) koji je u mlađekadetskom poretku sedmi u Hrvatskoj, te nadarenog nogometaša Dorijana Jalušića (Umag Mladost).

Mileni Šoljan i Robertu Vižintinu nagrade za životno djelo

Davne 1958. Milena Šoljan je započela sa sportskom aktivnošću u ondašnjem umaškom Društvu za tjelesni odgoj kao gimnastičarka sudjelujući na natjecanjima diljem Istre. Tri je godine kasnije postale članica SD Istra auto kao rukometašica i odbojkašica, a od 1979. je u SRD Umag. U paru s Nevijom Ladišić je prvakinja Hrvatske (1985. i 1986), a pobjednica u pojedinačnoj konkurenciji na PH je bila 1977. i 1979. Državna je reprezentativka punih osam godina i ovjenčana odličjima s EP-a. Izbornica je U-16 reprezentacije Hrvatske 2008. i 2009.

Priznanje za životno uz Milenu Šoljan ide i "alfi i omegi" savudrijskog nogometnog kluba i uopće djelatnika, Roberta Vižintina. Tajnik je Savudrije od 1969. do 2006. te od 2010. do 2015. Ujedno je vršio dužnost tajnika Nogometnog središta Bujštine od 1984. do 1992.godine. Bio je trener pionira i omladinaca. Član Skupštine NSŽI-ja i Komisije za žalbe. Za svoj rad dobio je 2001. godine priznanje Hrvatskog nogometnog saveza za 30 godina amaterskog rada u nogometu. (Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter