Proglašena elementarna nepogoda za podrucje Vodnjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic proglasio je u ponedjeljak elementarnu nepogodu za podrucje Grada Vodnjana, prouzrokovanu dugotrajnom sušom u maslinicima.

Podrucje Grada Vodnjana, naime, tijekom ljetnih mjeseci bilo je izloženo natprosjecno visokim temperaturama, zbog cega su nastale velike štete na trajnim nasadima maslina. U uzgoju je više od 300 tisuca rodnih stabala maslina i oko 60 tisuca mladih stabala do sedme godine koje su pretrpjele ogromne štete.

Temeljem neslužbenih podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda, zadnja kiša na podrucju Vodnjanštine pala je 28. srpnja s 18 milimetra, tijekom kolovoza palo je 1,6 milimetra, a do 16. rujna još 1,6 milimetra.

Od kraja kolovoza zapocinje razdoblje sazrijevanja i sinteze ulja u plodu, a kako je to razdoblje bilo bez kiše, plodovi su se smežurali te je došlo do manjka ulja u plodu, što ce gotovo sigurno dovesti do manjeg randmana ulja, navode u Istarskoj županiji.

Prema prvoj procjeni koju je nacinilo Gradsko povjerenstvo u suradnji s vodnjanskom udrugom Agroturist i temeljem prijava poljoprivrednika, šteta iznosi oko 22,68 milijuna kuna. Buduci da je proracun Vodnjana za proteklu godinu ostvaren u iznosu od 36,63 milijuna kuna, udovoljeno je zakonskom uvjetu da ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veca od 20 posto vrijednosti proracuna jedinica lokalne samouprave za prethodnu godinu.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaduženo je da u suradnji s Gradskim povjerenstvom procijeni nastale štete i utvrdi stupanj oštecenja stradalih poljoprivrednih kultura, odnosno dugogodišnjih nasada, kao i posljedice na poljoprivrednu djelatnost tog podrucja.

Cjelovito izvješce i elaborat o štetama te prijedlog mjera za uklanjanje i ublažavanje posljedica dostavit ce županu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter