Proglašena elementarna nepogoda za Karlovac i Vojnić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca i općine Vojnić zbog poplava s velikom materijalnom štetom, priopćeno je iz Županije.

Župan poziva povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Grada Karlovca i Općine Vojnić da u najkraćem mogućem roku izrade 'prvo izvješće s procjenom štete', a potom u roku od pedeset dana i 'konačno izvješće o nastaloj šteti' za svoju Općinu i Grad te ga dostave Županijskom povjerenstvu.

Županijsko povjerenstvo će također izvješća izraditi u roku deset, odnosno šezdeset dana, te će "zbirno konačno izvješće" dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, i Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Pada vodostaj karlovačkih rijeka, šteta velika

Vodostaj karlovačkih rijeka se snižava, a vatrogasci, HGSS, pripadnici Oružanih snaga RH i karlovačka tvrtka Wienerberger pomažu ugroženim obiteljima, te je sada najveći komunalni problem ispadanje iz rada velikog pročistača otpadnih voda, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Karlovački gradonačelnik danas je sa suradnicima obišao sve četiri karlovačke rijeke i stanovnike koji žive uz njih.

Pročistač ne radi i otpadne vode ga zaobilaze i idu izravno u Kupu, kao i prije gradnje pročistača, ali to neće potrajati dugo, potrebno je da voda padne još 12 centimetara, kazao je Jelić nakon što je obišao i područje pročistača i danas najugroženija mjesta nizvodno uz Kupu, Kupčinu i Šišljavić.

Neprihvatljivo je da u Karlovcu budu tako česte poplave, treba se nastaviti gradnja sustava obrane od poplava najbrže što je moguće, smatra Jelić.

U izjavi Hini istaknuo je kako je s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem dogovorio da će ubuduće svaka tri mjeseca imati koordinacijski sastanak da bi se vidjelo koji su pomaci u radu i projektiranju.

Mi, naime, ne vidimo pomake iako smo prije godinu dana čvrsto dogovorili da se nastavi gradnja sustava obrane. Znamo da je potrebno oko 350 milijuna kuna, ali nikada nećemo ništa napraviti ako se ne odrađuje stalno pomalo, korak po korak, rekao je Jelić.

Procijenio je da će šteta od ove poplave biti značajna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter