Profitirali kvalitetniji apartmani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove sezone isplatilo se imati ruralnu kucu za odmor, mali obiteljski hotel i kvalitetan privatni smještaj jer su ti segmenti istarskog turistickog proizvoda vec godinama u porastu, i bez obzira na svjetsku krizu. U pobjednike sezone, barem što se turistickog prometa tice, ubrajaju se još i veliki istarski hoteli.

Za razliku od njih, za prošlom godinom mogu žaliti kampovi kojima se, nažalost, kišovito vrijeme u lipnju, ali i nekoliko vikenda zaredom u samoj špici sezone, odrazilo na ukupni promet. Minus su zabilježila i apartmanska hotelska naselja te jeftiniji privatni smještaj.

Kada se sve na kraju zbroji, sezona ce, usprkos lošem lipnju, prema nocenjima i dolascima biti na razini prošle godine ili možda tek za postotak slabija. Zasad su od pocetka godine do 21. kolovoza ostvarena 14,4 milijuna nocenja, a Istru je posjetilo 2,1 milijun turista, što je minus od jedan posto u nocenjima i dva posto u dolascima.

Medutim, upitno je hoce li ta brojka generirati i dobru zaradu na kraju godine, s obzirom na stalne pritužbe da je vanpansionska potrošnja naših gostiju jako loša. Ako je suditi po prošlom ljetu, kada je po fizickim pokazateljima sezona bila više nego uspješna, ali je na kraju podbacila s milijardu eura manje prihoda, sadašnje brojke ipak nisu dovoljan razlog za optimizam.

Ova sezona u privatnom smještaju pokazala je da se isplati imati kvalitetne apartmane. Prema podacima koje je sakupila Udruga hrvatskih putnickih agencija od nekolicine istarskih putnickih agencija koje pune privatni smještaj, porast turistickog prometa imali su klimatizirani smještajni objekti te samostojeci objekti poput kuca za odmor ili vila s bazenima, dok pad bilježe apartmani niže kvalitete. (B. BAN)

CIJELI TEKST O TURISTICKOM PROMETU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter