Profinjeni Plant s bljeskovima Zeppelina

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Profinjeni džentlmen Robert Plant, glazbeno inovativan i u 68. godini života, u subotu je s odličnim pratećim sastavom Sensational Shape Shifters održao iznimno ugodan jednoipolsatan koncert u pulskoj Areni pred oko četiri tisuće posjetitelja.

Vokalna digresija

Osim cjelovitih, ali donekle prearanžiranih pjesmi "What Is and What Should Never Be", "Black Dog", "Babe I'm Gonna Leave You" te u završnom bisu divne "Going to California", oni neupućeni u bogatu i raznovrsnu 35-godišnju solo karijeru nekadašnjeg frontmena, pjevača i skladatelja kultnih Led Zeppelina, a koji su očekivali sirovu, energičnu svirku Zeppelina, dobili su u drugom dijelu koncerta još i isječke hitova "Rock and Roll" i "Whole Lotta Love". Kod potonje pamtit će se i duga, lijepa vokalna digresija - višeglasje "Love", s osvijetljenom publikom i njenim podignutim rukama. A onima kojima dominira žanrovska uskogrudnost i zaspalost u 70-ima, najkasnije 80-ima, tu pomoći nema.

Razočarenja nije bilo ni u tragovima. Štoviše, atmosfera je bila jako dobra - uz raspoloženog Planta s kontroliranim, neoronulim, stabilnim i suptilnim glasom, uz kreativnu intimu i glazbenu slojevitost kojoj nije manjkalo plesnosti, elektronike, kreativne mantričnosti, bluza, afro zvuka, zvučnih aluzija na Los Lobos, Van Morrisona, a u nekim gitarističkim rješenjima i Princea. Bilo je i sugestivnog psihodeličnog elektronsko/country/irskog etna, kao u nadahnutoj obradi tradicionalne "Little Maggie".

Odlični suradnici

Rijetko koji glazbenik ne reciklira stare hitove te se, osim mladalačkog opusa, može pohvaliti i kvalitetnim izdanjima u poznim godinama, a u Plantovom slučaju tu je pravi primjer nagrađivani album "Raising Sand" iz 2007. godine s bluegrass pjevačicom Alison Krauss.

Uz odlične glazbene suradnike - među kojima su se posebno isticali psihodelični rock/indie gitarist Liam "Skin" Tyson (inače matični gitarist liverpulskog britpop benda Cast), njegov bluz i afro gitaristički kolega Justin Adams te Juldeh Camara na afričkim instrumentima kologo i ritti - ukupnom dobrom dojmu pomoglo je i odlično ozvučenje. Kad smo kod bluza, publika je jako dobro prihvatila sugestivnu dulju blues izvedbu pjesme "Fixin' to Die".

Koncert je otvoren pjesmom "Poor Howard" s posljednjeg albuma iz 2014. godine "Lullaby… and the Ceaseless Roar", uslijedila je također iz solo karijere "Turn it up", a u opus Zeppelina posegnulo se trećom izvedbom, pjesmom, "What Is and What Should Never Be".

Još za dana, Plantovom koncertu prethodio je, uz dobar prijem publike, polusatni nastup hrvatske kantautorice Dunje Ercegović, umjetničkog imena Lovely Quinces. (Zoran ANGELESKI, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter