Profinjeni dijalog flaute i glasovira

Uspješan obljetnički koncert (D. MEMEDOVIĆ)
Uspješan obljetnički koncert (D. MEMEDOVIĆ)

Koncert u povodu 20. obljetnice umjetničkog rada pulske flautistice Samante Stell održan je u subotu navečer pred brojnom publikom u pulskoj Zajednici Talijana. Samantu je za glasovirom pratila pijanistica Martina Cukrov Jarrett, a njih dvije povele su publiku zanimljivom glazbenom šetnjom kroz razne glazbene epohe.

Odnjegovani nastup

Premda je to prvi put da nastupaju zajedno u cjelovečernjem koncertu, iako su do sada već svirale zajedno, pokazale su veliku uigranost, uvježbanost, i odnjegovani nastup.

Zahtjevna "Sonata u h-molu BMW 030" J. S. Bacha pokazala je vrlo dobru tehniku kod obje izvođačice, a nastup je potom nastavljen Faureovom "Sonatom u A-duru op.13", gdje je također bio naglašen suptilan dijalog glasovira i flaute.

U drugom dijelu koncerta izvele su "Historie du Tango" Astora Piazzolle, vrlo strastveno, nadahnuto i emotivno, a za kraj su odabrale "Istarsku rapsodiju" Bruna Krajcara.

Publika ih je ovacijama pozvala na bis, a one su se odazvale Smareglinom skladbom.

Da ova dojmljiva glazbena večer u znaku dobrih emocija i nadahnutih nastupa protekne u najboljem redu, pobrinula se i pulska glumica s osječkom adresom Petra Blašković koja je kazivala stihove Stefana Attilija Stella, Samantina djeda s očeve strane, a koji je bio cijenjeni pulski pjesnik i pisao je istrovenetskim dijalektom. Jedna je pjesma bila posvećena upravo Samantinom rođenju.

Impresivne biografije

Samanta Stell nakon završene osnovne i srednje glazbene škole u Puli, diplomirala je u flautu u Veneciji, i potom na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Usavršavala se na brojnim tečajevima. Djeluje kao profesorica flaute i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Poreč, a nastupala je s brojnim sastavima i izvođačima. Za svoj rad dobila je prestižna priznanja i nagrade.

Martina Cukrov Jarrett nakon pulske glazbene škole i diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji godinama je živjela u Americi, gdje se usavršavala i koncertirala, a bavi se i pedagoškim radom. Živi i djeluje kao slobodan umjetnik u Njemačkoj.

Organizator koncerta je pulska Zajednica Talijana uz pomoć Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta, Grada Pule i pokrovitelja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter