Profesori: Zbog loše ocjene demolira se razred

Udruga "Nastavnici organizirano" upozorava na sve nasilnije učenike (B. Konjević/CROPIX)
Udruga "Nastavnici organizirano" upozorava na sve nasilnije učenike (B. Konjević/CROPIX)

Nedavno objavljeno anonimno pismo učiteljice stranih jezika koja je opisala koliko teških uvreda, fizičkog i verbalnog nasilja doživljava cijeli razred i ona sama od učenika prvašića, samo je kap u moru onoga sa čime se svakodnevno suočavaju nastavnici u školama.

Zgroženi nebrigom nadležnih koji problem nasilja u školi u pravilu žele zataškati i gurnuti pod tepih, ovih su dana potaknuli svu silu poruka nastavnika na internetskom forumu "Nastavnici organizirano".

Profesori su odlučili taksativno bilježiti s kojim se svim neprimjerenim ponašanjem susreću u svakodnevnom radu, a da pri tome učenike ne mogu niti udaljiti sa sata. Primjećuju da se u velikom postotku radi o djeci iz dobrostojećih obitelji, djeci bez evidentiranih emocionalnih trauma, djeci koja žive s oba zaposlena roditelja i nema naznaka zlostavljanja unutar obitelji.

Dakle, radi se o posve zdravoj, ali nekulturnoj i razmaženoj djeci, pišu nastavnici i pri tome navode primjere "stanja u obrazovanju" od kojih se ledi krv u žilama.

Evo nekoliko primjera o tome što rade učenici u školi. "Učenik ničim izazvan psuje nastavnici pod satom i govori joj da se goni u p.m. nakon čega ustaje, napušta učionicu, zaprijeti učenicima da ne smiju reći da je to rekao. Vraća se s ravnateljem u razred i tvrdi da on ništa nije učinio, i neka ravnatelj pita učenike, na što učenici odgovaraju da nije ništa učinio jer se boje reakcija tog učenika i njegova društva poslije nastave.

Isti učenik drugi sat gađa nastavnicu markerom koji promaši par centimetara njenu glavu i razbije se na ploči, stručna služba ignorira incident i nakon opetovanog traženja nastavnice da se nešto učini. Isti učenik na drugom popravnom roku ukrao novčanik nastavnici, nagovara ekipu izvan škole da ubace dimnu bombu u učionicu kroz prozor koji je otvorio kako ne bi pisao test.

Zatim skuplja svoju ekipu ispred škole, prozora učionice u prizemlju, dovikuju kroz prozor prostote nastavnici, uzimaju bicikl od prolaznika i razbijaju ga govoreći: "Tako ćeš i ti završiti, kurvo!"

Nastavnici nižu svoja iskustva, a svako je gore od drugog. Učenik na negativnu ocjenu gužva test i učiteljici iza leđa komentira da je kurva. Učenik kroz prozor u prizemlju bježi s nastave. Učenici nižih razreda osnovne škole kradu novac od školske kuhinje kad ih se pusti na toalet. Učenici se čitave sate "časte" uvredama poput cigane, pederu, kurvo. Učenik se vješa po cijevima centralnog grijanja u hodniku škole i trudnoj dežurnoj učiteljici viče uvrede i da mu ne može ništa. Učeniku je loše na satu, ruši se u nesvijest, naknadno se doznaje da je prije jutarnje nastave popušio džoint, a roditelj priznaje da je nešto čudno opazio kod djeteta u zadnje vrijeme, ali nije reagirao, nije znao kako.

Već mjesecima Udruga "Nastavnici organizirano" pokušava nadležnima skrenuti pažnju da su nužne reforme sustava pedagoških mjera jer sadašnje ne mogu odgovoriti na sve nasilnije situacije u razredu s kojima se suočavaju nastavnici i učenici.

Dosada su sakupili gotovo 7.000 potpisa u peticiji "Dajmo prava i dobrim učenicima, a ne samo izgrednicima", ali odgovora nema.

Najporaznijim smatraju što institucije ne pružaju nikakvo rješenje ni zaštitu, dapače sustav najčešće šuti na njihove vapaje u pomoć, te na nastavnike svaljuje krivnju za ekscese u razredu gdje su u konačnici najveće žrtve upravo sama djeca. Stoga traže da se uvede mogućnost udaljavanja sa sata i suspenzije iz nastave, a što već postoji u mnogim zemljama. (M. JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter