Profesori za štrajk; Vlada: Nastave mora biti

Ravnatelji su dužni osigurati odvijanje nastave, priopćilo je Ministarstvo (Arhiva)
Ravnatelji su dužni osigurati odvijanje nastave, priopćilo je Ministarstvo (Arhiva)

Nakon još jednog propalog mirenja Matice sindikata i Vlade, izvjesno je da će oko 60 tisuća radnika u prosvjeti, znanosti i zdravstvu u četvrtak stupiti u jednodnevni štrajk upozorenja. U Istarskoj županiji štrajkat će u svim osnovnim i srednjim školama, kao i na Sveučilištu Jurja Dobrile te u Sveučilišnoj knjižnici.

- Štrajk počinje u osam sati ujutro skupom radnika u zbornicama. Škole će imati organizirana dežurstva do kraja radnog dana, ovisno o tome rade li u jednoj ili dvjema smjenama. Zaposlenici u učeničkim domovima radit će samo nužne poslove, prihvat djece i kuhanje obroka, kazala je Linea Brkljača, povjerenica županijskog odbora Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Kao najvažnije razloge štrajka navodi ponašanje Vlade koja ne pregovara, već jednostrano ukida njihova materijalna prava ne nudeći pritom nikakvih garancija da će im ona biti vraćena.

- Bili smo spremni odustati od božićnice i regresa, ali kroz pregovore. Umjesto toga ukinut nam je profesorski dodatak pa su nam plaće smanjene od tri do 9 posto, slijedi nam i smanjenje naknade za prijevoz, a dogodine najavljuju nova smanjenja plaće i ukidanje dodataka na plaću, upozorava sindikalna povjerenica.

Pripreme za štrajk već su u tijeku i na pulskom sveučilištu. Daniel Mikulaco, povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kaže da nastavu neće održavati profesori u štrajku, a o svemu će studenti biti obaviješteni na internetskim stranicama sveučilišta.

Dežurstva u školama, ali ne i u produženom boravku

Ravnateljica pulske OŠ Šijana Alma Tomljanović kaže da ukoliko dođe do štrajka, produženog boravka neće biti jer tada ne radi ni kuhinja pa se učenici ne bi imali gdje hraniti.

- No, škola će organizirati prihvat djece koja dođu u vrijeme kad bi se trebala održavati nastava, ističe. Isto nam kaže i ravnateljica OŠ Veli Vrh Karmen Kranjec.

- Zasigurno, ako roditelji dovedu dijete u školu, mi ga nećemo otpremiti kući, dodala je.

Ministarstvo: Štrajk vam nećemo platiti

"Ničim ne dovodeći u pitanje prava članova sindikata na štrajk, izvješćujemo da ova Vlada neće platiti vrijeme provedeno u štrajku. Svim učenicima, čije je pravo da dođu u školu za nas na prvome mjestu, ravnatelji su dužni osigurati odvijanje nastave", priopćili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. (Piše Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter