Profesori ucenicima pojeli marendu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ucenicima Strukovne i Industrijsko-obrtnicke škole na velikom odmoru s pocetkom u 10.25 sati, nakon treceg školskog sata, pridružili su se i gimnazijalci, koji su prijašnjih godina imali pauzu sat ranije, da se ne bi dogadalo da svi koji nastavu pohadaju u žutoj školi marendaju u isto vrijeme, kao što je sada slucaj.

Da je tijekom velikih odmora gužva i navala na obližnju trgovinu, pekaru i fast food, uvjerili smo se tijekom jucerašnjeg obilaska pa su ucenici po kakav brzi obrok primorani otrcati i do tržnice, gdje takoder moraju cekati u dugim redovima. Nekoliko ucenica kazalo je da na tržnici kupuju marendu jer im je jednostavno tu draže, no ima i onih koji do tržnice odlaze zbog prevelike gužve u objektima oko škole.

Iako tako propisuje Državni pedagoški standard srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, ocekuje se da ce se dogadati da ucenici kasne na nastavu ili pak da marendu moraju pojesti u nekoliko navrata buduci da odmor traje prekratkih 20 minuta, a oko škole nema dovoljno objekata koji bi mogli u tako kratko vrijeme brzo poslužiti toliko ucenika. Naime, skupe li se ucenici tih triju škola iz jutarnje smjene, rijec je o njih 700-tinjak.

Ravnatelj pulske Gimnazije Ivan Komparic kaže da ima profesora koji rade u dvije škole te da ce se ovako izjednaciti zvona, odnosno da profesori do pocetka nastave u drugoj školi nece morati cekati sat vremena. Iako, dodaje, ne može reci što ucenici misle o novom terminu velikog odmora, kaže da jednom cetvrtom razredu kojem predaje više odgovara ovako. Napominje i da su odstupanja od standarda moguca uz suglasnost inspekcije.

Državni pedagoški standard propisuje da se ucenicima mora osigurati odmor nakon treceg sata u trajanju od 15 ili 20 minuta. No, da se slijepo držimo svega što standard i zakoni koji se ticu školstva propisuje, mogli bismo odmah danas staviti kljuc u brave pola pulskih (i ne samo pulskih) vrtica te osnovnih i srednjih škola.


Podijeli: Facebook Twiter