Profesori bez honorara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta duguje višemilijunske iznose predavacima koji imaju sklopljene ugovore o djelu kao vanjski suradnici na fakultetima na kojima nedostaje stalno zaposlenog kadra odredene struke.

Gostujucim profesorima vec godinu dana nisu isplaceni honorari iako uredno obavljaju svoj posao, cesto putujuci u udaljene sveucilišne gradove. Osim što nisu placeni za svoj profesorski posao, imaju i velike izdatke jer im se više ne refundiraju ni putni troškovi, pa tako u "zemlji znanja" nastavnici ne samo da rade besplatno, vec svoj dolazak na sveucilište skupo placaju kao i smještaj kada zbog predavanja moraju prenociti.

Samo vanjskim suradnicima Sveucilišta Jurja Dobrile, kojih je oko 120, Ministarstvo duguje više od dva milijuna kuna. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nisu odgovorili koliko je ukupno troškova na razini države.

- Za citavu akademsku godinu od Ministarstva nismo dobili ni lipe za placanje vanjskih suradnika. Za prvi semestar smo uspjeli nešto podmiriti iz vlastitih sredstava, ali ni mi više nemamo novca, tako da za drugi semestar vanjski suradnici nisu uopce placeni. Mnogi nam kažu da pod ovakvim uvjetima više nece raditi i time dolazi u pitanje održavanje nastave na pojedinim studijima, kazao je rektor Robert Matijašic.

Strpljenju vanjskih suradnika polako dolazi kraj. I dalje zbog obaveza i odgovornosti za studente dolaze na sveucilište gdje upravo održavaju ispite. "Ministarstvo mora platiti ono na što se ugovorom obavezalo, u protivnom cemo podici tužbe", kazao je jedan gostujuci profesor.

Prorektorica za nastavu pulskog sveucilišta ?eni Dekleva-Radakovic istice da vanjski suradnici nekoliko puta mjesecno dolaze iz Rijeke, Zadra i Zagreba. Putne im troškove nitko ne refundira. Prije su imali placen smještaj u jednom hotelu u centru Pule, a sada im je i to ukinuto. (Maša JERIN)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter