Profesor predviđa rat Kine i Japana u 2013.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Profesor na australskom Nacionalnom sveučilištu Hugh White, također i bivši dužnosnik u sektoru obrane, vjeruje da su nedavne povrede japanskog zračnog prostora od strane kineskih zrakoplova te izbor novog nacionalistički orijentiranog premijera u Japanu sigurni znakovi da dvije azijske supersile idu u smjeru rata unutar iduće godine, piše u subotu australski list The Sydney Morning Herald.

White piše u svojoj kolumni u listu da su napetosti koje se sada razvijaju između dviju zemalja među uvjetima koji su puno puta u povijesti dovodili do rata, pa čak i kada sukob nije ni u čijem interesu.

White također navodi da će SAD nedvojbeno biti uvučen u taj rat kako bi pružio potporu Japanu te da nema jamstva da će rat biti kratak ili jednostavan.

Spor oko nenaseljenih otoka u Istočnokineskom moru koje Japan naziva Senkaku, a Kina Diaoyu "ustvari je simptom napetosti čiji uzrok leži posvuda, u rastućem kineskom osporavanju dugotrajnog američkog vodstva u Aziji i odgovoru Amerike", piše White.

Posljednjih nekoliko godina Kina je postala jačom i prodornijom. Amerika je odgovorila strateškim vodstvom u Aziji, a sada Kina uzvraća udarac predsjedniku Baracku Obami uzimanjem Japana na metu.

"Nijedna strana ne bi mogla pobijediti u takvom ratu i on bi bio razarajući ne samo za njih nego i za nas ostale", zaključuje White. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter